Az ország első energiaközösségét hozzák létre Keszthelyen

Magyarország első, napelemparkkal működő energiaközösségét hozza létre Keszthelyen az önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. lakossági és vállalkozói részvétellel.

A több mint 400 millió forintos költségvetésű beruházás keddi, keszthelyi aláírásán Nagy Bálint polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: mintaprojektként épül meg a városban egy akkumulátorteleppel kiegészített napelempark, amihez lakossági és vállalkozói felhasználók is csatlakozhatnak. Olyan partnerek lehetnek részesei az energiaközösségnek, amelyek önállóan nem tudnának napelemeket telepíteni, számukra az önkormányzat biztosít területet a közös napelemparkhoz. Hozzátette, hogy az energiaközösség létrehozásának, működésének mikéntjét is menet közben kell kitapasztalni, hiszen úttörő vállalkozásról van szó. Keszthely azért is szívesen vágott bele ennek a megvalósításába, mert a 2019 óta működő önkormányzat kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, a zöld gondolatot.

Huber Krisztián, az MVM Optimum Zrt. smart city és energiaközösség igazgatója kifejtette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 235 millió forint támogatást biztosít, a társaság pedig 168 millió forintot meghaladó összegű önrésszel vesz részt a napelempark és az akkumulátorkapacitás kiépítésében. Egy európai uniós jogszabály tette lehetővé a nonprofit módon működő energiaközösségek létrehozását, amelynek az a lényege, hogy a résztvevők lehetőség szerint önellátó módon biztosítsák maguknak a villamos energiát, de akár értékesíteni is tudják a felesleget. A Keszthelyen megvalósuló projekt 20 lakossági felhasználó és öt kisebb vállalkozás, valamint az önkormányzat számára biztosítja majd a villamos energiát. A 2023 márciusáig tartó időszak alatt dolgozzák ki azt az üzleti modellt is, hogy miként hozható létre és hogyan üzemeltethető egy így kialakuló energiaközösség.

 

 

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.