Az ország legnagyobb naperőműve épül Kapuvár mellett 10 milliárd forintból

Mintegy 10 ezer háztartás, 30 ezer ember villamosenergia ellátását biztosítja 25 éven keresztül a várhatóan 10 milliárd forintos összköltségű, Kapuvár mellett épülő naperőmű.

A próbaüzemet követően októbertől indulhat a termelés. Az ország eddigi legnagyobb, mintegy 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőműve a volt Lengyár területén létesül majd. A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight Renewable Energy. A kivitelező fővállalkozó a Greencells, az alvállalkozói munkákat magyar cégek végzik. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel, és német inverterekkel látják el. Pusztai Péter, a projektfejlesztő cég, a BNRG ügyvezető igazgatója beszédes számadatokat is megosztott lapunkkal. – A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósul meg, s mintegy 76 ezer napelempanelt szerelünk fel. A készülő naperőmű 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamosenergia-igényét fedezi 25 éven keresztül. Átvitt értelemben ez nemcsak Kapuváron, de a környező településeken élőket is zöldenergiával látja el negyedszázadon át. Nem beszélve arról, hogy a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnávalcsökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását – tudtuk meg az ügyvezetőtől. Jöjjön még egy jelentős számadat. Magyarország jelenleg legnagyobb működő naperőműve 20,6 megawatt kapacitású, a kapuvári ezt közel 20 százalékkal meghaladó, 25 megawattos csúcsteljesítménnyel üzemel majd. S hogy miért a Kapuvár melletti területre esett a választás?

– A naperőmű-fejlesztésnél az elsődleges szempont, hogy hol képes a hálózat az ekkora mennyiségű betáplálandó elektromos áramot fizikailag befogadni. Kapuváron erre megvan a lehetőség. Másfelől nem kellett kivonnunk művelési ágból mezőgazdasági területet, egy már meglévő, megfelelő méretű iparterületre telepítjük a napelemeket. E két szempont alapján döntöttünk úgy, hogy Kapuváron valósítjuk meg ezt a gigantikus beruházást – sorolta az okokat Pusztai Péter, majd hozzátette, hogy a helyi önkormányzat is mindvégig partner volt a fejlesztésben. A városvezetést innovatív szemléletűként, nyitott gondolkodásúként jellemezte. – Köszönjük a testületnek, a városnak és a polgármesternek a segítőkész hozzáállást.  A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.