Az összes kidobott csomagolópapírt elégeti az új magyar erőmű

Átadták a negyvenöt milliárd forintból épült dunaújvárosi hőerőművet. Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes hazai csomagolópapír hulladékot és nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat is.

Negyvenöt milliárd forintos befektetéssel épített hőt és villamos energiát előállító erőművet adtak át Dunaújvárosban. A Hamburger Hungária Kft. kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőműve szilárd tüzelőanyagokat, többek közt a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. Az erőmű olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakóba kerülő termelési hulladék hasznosítását is. Az erőmű kapacitása tüzelőanyagban mérve 172 megawatt, hőben és villamos energiában pedig 158, illetve 42 megawatt.

A most átadott erőmű mintegy 60, magas fizetéssel járó munkahelyet teremt, ezzel a Princhorn csoport munkavállalóinak létszáma meghaladja az 550-et Dunaújvárosban.

Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója  elmondta, Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes hazai csomagolópapír hulladékot és nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat és más megújuló energiaforrásokat is. A Prinzhorn Csoport osztrák családi tulajdonban működik, tizenöt országban több mint 5800 főt foglalkoztat, éves forgalma meghaladja az 1,2 milliárd eurót, mellyel a maga területén a harmadik legnagyobb Európában. A bécsi székhelyű cég Magyarországon 1990 óta van jelen.

Ajánlott tartalom

Ki kaphat ingyen napelemes rendszert? Megvan a lista!

A kiértékelés egy 25 pontból álló rendszeren alapul, igaz, ennek egyes elemei sokak számára irrelevánsak lesznek.