Az otthon melege automatizáltan

Őszi energiatakarékossági tippek a Schneider Electrictől.

Az ősz megérkeztével az egyre hűvösebb nappalokat és éjszakákat újra fűtéssel vagyunk kénytelenek enyhíteni, a korai sötétedés miatt pedig egyre hamarabb kényszerülünk mesterséges fényt kapcsolni otthonunkban. Így a napsütéses órák csökkenésén és a szitáló esőn, ködön kívül a megnövekedett energiaköltségek is rossz hatással lehetnek hangulatunkra. De mit tudunk tenni, ha energiahatékonyan, mégis teljes komfortérzet mellett szeretnénk túlélni a nyirkos őszi napokat?
Az árnyékolás nem csak nyáron bír nagy jelentőséggel. A redőnyök korai, már sötétedéskor történő leeresztésével rengeteg fűtési költséget spórolhatunk meg, hiszen a drága energiának így már nem csak az ablakkeret résein kell „átszöknie”, hogy a szabadba jusson, hanem a redőny anyagán is. A Schneider Electric épületautomatizálási megoldásaival, beépített fényérzékelők segítségével a rendszer automatikusan felismeri a külső fényviszonyokat, azoknak megfelelően képes a redőnyök mozgatására. Így szürkületkor, az előre megadott kondíciók alapján otthonunk összes redőnye automatikusan leereszkedik, a lakásban tartva az értékes hőt.

A redőnyök leeresztésekor is fontos a megfelelő belső fényviszonyok megteremtése. Ám ekkor sem törvényszerű maximumon működtetni a világítást, hiszen belső fényérzékelők segítségével lehetőség van a lámpák fényerősségének a környezeti viszonyokhoz történő igazítására. Ahogy sötétedik, vagy a redőnyök leeresztésével egy időben a lámpák automatikusan felkapcsolódnak, mindig csak olyan fényerővel, amelyet a fényviszonyok vagy a redőny lamelláinak állása mellett bejutó fény mennyisége indokolttá tesz.
A fűtés automatikus szabályozásával is nagymértékben csökkenthetjük költségeinket. A Schneider Electric épületfelügyeleti és –automatizálási rendszereivel időprogram vagy a riasztó adatai alapján tudjuk szabályozni egész lakásunk, vagy akár egyes helyiségek fűtését. Ha időprogramot állítunk be, a rendszer a program alapján, például, éjszaka vagy távollétünk ideje alatt takarékra állítja a fűtést, majd hazaérkezésünkkor gyors felfűtéssel teszi kellemessé a hőmérsékletet. Ugyanezt érhetjük el, ha a riasztó jeleivel kötjük össze fűtési rendszerünket. Ebben az esetben a riasztó kikapcsolásakor a rendszer érzékeli, hogy hazaérkeztünk, és a megfelelő hőmérsékletre fűti fel a lakást. Mindezen funkciók távoli eléréssel, otthonunktól messze is beállíthatóak és működtethetőek.
A fenti tippek betartásával nincs más dolgunk egész ősszel, mint energiahatékony otthonunk melegéből szemlélni a hulló faleveleket.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.