Az ózon világnapja alkalmából Mosonmagyaróváron a Hulladékból Termék Kiállítás

Szeptember nemcsak a nyár végét, a tanév kezdetét jelzi, hanem ekkor vannak azok a jeles napok, amelyek az egész világon felhívják a figyelmet a környezet-, a természet védelmére.

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális központban (Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 14.) 2009. szeptember 16-30 között látható ez a társadalmi célú tájékoztatást szolgáló kiállítás, amely olyan tárgyakat mutat be, amelyek a Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2009. szeptember 16-án 14.00 órakor kerül sor a Kulturális Központban. A kiállítást megnyitja Szabó Miklós polgármester.

A megnyitó után Simon Zsuzsanna, a Városi Kollégium – mely tavaly az Ökoiskola címet is elnyerte –  igazgatója  és Németh Andrea a városi környezetvédő szervezetek képviselője, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referense szól a megjelentekhez.

A megnyitót színesíti majd Baka Évának, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés igazgatójának látványos hulladékfeldolgozó bemutatója, „háztáji” eszközökkel. A gyári eljárást reprodukáló, a közönség körében mindig sikert arató módszer csattanós cáfolata azoknak az érveknek, amelyek szerint az italos karton hulladék feldolgozása bonyolult és drága.

Az eddigi 33 kiállítás tapasztalatai alapján elmondhatják a szervezők, hogy a pet-palackok, üvegek, alumínium és italos karton dobozok, gumiabroncsok, a zöld hulladék, valamint a papír újrahasznosításának lehetőségei és eredményei valamennyi helyszínen nagy meglepetést okoznak. Így például a kiállítás egyik érdekes darabja, a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek is itthon készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba került dobozaiból.

A kiállítás is ezt teszi valóban kézzelfoghatóvá, hiszen bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között sem) csak átalakul.

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.