A legnagyobb német áramtermelő, az RWE megújítható energiaforrásokkal foglalkozó részlege, a német-brit RWE Innogy szélerőmű-építési tervezeteket vett át Magyarországon a szintén német, regensburgi Aufwind Schmack GmbH-tól.

Az RWE Innogy szélerőműveket épít Magyarországon

A legnagyobb német áramtermelő, az RWE megújítható energiaforrásokkal foglalkozó részlege, a német-brit RWE Innogy szélerőmű-építési tervezeteket vett át Magyarországon a szintén német, regensburgi Aufwind Schmack GmbH-tól.

A tervezetek már megkapták az elsődleges tervezési engedélyt, és ha megvalósulnak, körülbelül 300 megawatt áramtermelő kapacitást hoznak majd. A végső építési engedélyek ez év későbbi folyamán várhatók, tudatta szerdán az RWE Innogy. Az RWE egyszersmind átveszi az Aufwind Schmack GmbH magyarországi tervezetfejlesztési társaságát, az AET Kft.-t. A megállapodást “jó kiindulópontnak” nevezte a cég magyarországi fejlesztéseihez az RWE Innogy vezérigazgatója, Fritz Vahrenholt.

Magyarország 2020-ra elsődleges energiaigényének körülbelül 13 százalékát megújítható forrásokból akarja fedezni. Ez az arány jelenleg mintegy 4 százalékos, a beépített szélenergia-kapacitás 65
megawatt.

Szélerőművek építésének engedélyezése a Magyar Energia Hivatal illetékességébe tartozik, és a hivatal eddig összesen 330 megawatt szélerőművi kapacitásra adott ki engedélyt, tájékoztatta Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője az MTI-t. A magyar villamosenergia rendszer ennél többet jelenleg nem tud kezelni, műszaki okból.

Eközben, az EU-ban szokásos módon, Magyarországon is az a szabály, hogy a megújuló forrásból származó áramot kötelesek átvenni a kereskedők. Jelenleg egy portugál szakemberekből álló, független szakértői csoport vizsgálja, hogy Magyarországon milyen feltételekkel lehet további szélerőműveket a villamos energiarendszerbe állítani, megoldva a műszaki akadályokat. Ez lesz az alapja annak, hogy az év elején, 2008. január 1-jén hatályba lépett új áramtörvény szerint új szélerőművek engedélyeztetésére pályázatot kell kiírni. A független szakértői vizsgálat eredménye alapján akarják megalkotni a pályáztatást szabályozó miniszteri rendeletet, és utána írják majd ki az európai uniós pályázatokat.

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy Dániában ingyen van az áram?

A szeles időjárás kedvezett a sok szélerőművet használó országnak, az elkövetkező időszakban is igen olcsó lehet az áram.