Az új C02-elnyelő kristályok utánozzák a DNS-t, 400 %-kal hatékonyabbak

Úgy tűnik, két tudós a UCLA egyetemen izgalmas ugrást tett a szén-dioxid elnyelésre irányul technológiában.

Szintetikus kristályokat fejlesztettek ki, melyet ugyanolyan módon kódolják az információt, mint a DNS. A CleanTechnica szerint az eredmény „egy szivacs-szerű képződmény, mely elnyeli a gázokat. A magas fokú szelektivitás viszont oda vezet, hogy rendkívül hatékony módon képes a szén-dioxid elkülönítésére.” Mennyire hatékony is ez? A tudósok állítják, hogy 400 %-os javulást értek el a jelenlegi CO2-elkülönítési arányhoz képest.
Az UCLA nyilatkozatából:

„Háromdimenziós, szintetikus, DNS-szerű kristályokat alkottunk. – mondta Omar M. Yaghi, a UCLA kémia és biokémia professzora. -Szerves és szervetlen egységeket vettünk és kombináltuk őket egy szintetikus kristállyá, amely DNS-szerű módon kódolja az információt. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint a DNS, de biztosan új a kémiában és anyagtudományban.” A felfedezés tisztább energiához vezethet, melyet gyárak és autók is felhasználhatnának a káros gázok elkülönítésére, mielőtt azok elérik a légkört. Nagy valószínűséggel sikerült létrehozni egy anyagot, amely át tudja alakítani a szén-dioxidot üzemanyaggá, vagy egy olyan anyaggá, amely nagyobb hatékonysággal képes elkülöníteni a szén-dioxidot.”

Ajánlott tartalom

Mérséklődtek az európai földgázárak, radikálisan csökkent a hazai fogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.