Az ukrajnai háború előtti szintre süllyedtek az üzemanyagárak Németországban

Visszaálltak az ukrajnai háború előtti szintre az üzemanyagárak Németországban – közölte csütörtökön a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A hivatal az Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindításának évfordulójára készített energiapiaci körképében kiemelte, hogy az orosz támadás “döntő hatást” gyakorolt a németországi energiaárak alakulására az utóbbi 12 hónapban. A 2022 utolsó hónapjaiban kibontakozott csökkenés ellenére az energiahordozók valamennyi fajtáját együttvéve a nagykereskedelmi árak januárban 32,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban, vagyis az Ukrajna elleni háború előtti utolsó hónapban, 2022 januárjában regisztrált szintet. A legnagyobb mértékben a földgáz drágult, 50,7 százalékkal került többe, mint tavaly januárban. A villamos energia ára 27,3 százalékkal, a fűtőolaj és az üzemanyagok ára 12,6 százalékkal volt magasabb, mint 2022 elején.

Ugyanakkor a fogyasztók szintjén nem érvényesülnek ezek a hatások teljes egészében, mert a szövetségi kormány bevezette az úgynevezett árfék programokat, amelyekkel a földgáz, az áram és a távhő árát is korlátozzák. Az üzemanyagok árát a piac szabályozza, és itt kormányzati intézkedés nélkül is visszaállt a háború előtti állapot. Így a németországi töltőállomásokon az idén február 13-án napi átlagban 1,83 euróba (697 forint) került egy liter Super E5 típusú benzin, a dízel literje pedig 1,78 euró (678 forint) volt. Röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás előtt, 2022. február 21-én egy liter Super E5-ös benzinért 1,80 eurót kellett fizetni, egy liter dízel pedig 1,66 euróba került – áll a Destatis összeállításában.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.