Az UNEP szerint az elektromos hulladék elárasztja a fejlődőket

A következő évtizedben nagy felfutás várható a háztartási elektronikai készülékek eladásában a fejlődő országokban és ez környezeti katasztrófához vezethet, ha nem születik új stratégiai az elhasznált “ketyerék” kezelésére.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP arra figyelmeztet, hogy a fejlett államok által az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségben “exportált” elektromos hulladék, párosulva a felfutó helyi fogyasztással, erősen megnöveli az elektromos hulladékok miatt keletkező környezeti terhelést a fejlődő világban. Az elektromos hulladék kiváltotta környezeti és egészségi kockázatok különösen markánsan jelentkezhetnek ezáltal a fejlődőknél – mutat rá az UNEP, bali találkozója előtt készített jelentésében.

Az elektromos hulladékból évi 36 millió tonna képződik évente globálisan, Kína ebből 2,3 millió tonnát, az Egyesült Államok 3 millió tonnát termel. A jelentés az elektromos hulladék begyűjtésére és kezelésére átfogó szabályozás létrehozását sürgeti, valamint azt, hogy az iparosodó országok számára a fejlettek bocsássanak rendelkezésre olyan technológiákat, amelyek megkönnyítik az elektromos hulladékhegyek kezelését.
A jelentés szerint a leggyorsabban növekvő szegmens a háztartási elektromos hulladékon belül a távközlési berendezéseké.
Kínában például becslések szerint az elhasználódott, hulladék számítógépek mennyisége 2020-ig négyszeresére nő a 2007-es szintről.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.