Forrás: pv-magazin

Az űrből is látható lesz ez a hatalmas hibrid napelempark

A GreenGo létesítményében zöld hidrogént is előállítanának.

A zöld energia egyre inkább előre törőben van világszerte, egyes beruházások során pedig már arra is figyelnek, hogy kombinálják a különböző energiaforrásokat. Ez a célja a dán GreenGónak is, amely egy hatalmas létesítményt akar felépíteni Északnyugat-Afrikában. A cég a közelmúltban mutatta be a mauritániai Megaton Moon projekt terveit – számol be a PV Magazine. A 60 gigawattosra tervezett szél-napenergia hibrid park 30 gigawatt zöld hidrogén kapacitással is bír majd, és állítólag olyan nagy lesz, hogy a világűrből is láthatják majd.

A GreenGo a héten nyújtotta be a fejlesztési kérelmet a mauritániai Kőolaj-, Energia- és Bányászati Minisztériumhoz. A Megaton Moon több szakaszban épül meg, az első kísérleti fázis várhatóan 2028-ban, az utolsó szakasz pedig 2033-2035 között fejeződik majd be.

A telepen évente több mint 70 millió tonna sótalanított vizet is elő fognak állítani, ami háromszorosa lenne annak, amit maga a Megaton létesítmény fogyaszt el a zöld üzemanyag előállításához. A projekt több mint 10 terawattóra többletenergiát is hasznosít, hogy elősegítse a sivatagban egy nagyszabású helyi mezőgazdasági ipar kiépítését, valamint egy helyi ellátási lánc fejlesztését.

„Egy ilyen nagyságrendű projekt kifejlesztése szoros együttműködést igényel az ellátási lánccal és a beszerzési partnerekkel” – emelte ki Anders Heine Jensen, a GreenGo vezérigazgatója. „A projekt mérete vonzóvá teszi a fotovoltaikus panelek, a szélturbina lapátok és az elektrolízis alkatrészeinek helyi gyártását, amelyekre vonatkozóan jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a gyártókkal az egyetértési megállapodásokról” – tette hozzá a szakember.

A projekt finanszírozása a GreenGo Energy partnerségén keresztül történik, a zöld energia területén működő, meg nem nevezett, magas rangú befektetőkkel. „Egyedülálló üzleti modellünk a nagy projektportfóliók fejlesztése, építése és finanszírozása köré épülő partnerségeken alapul, amelyek megfelelnek ügyfeleink igényeinek és befektetési profiljának” – mondta Jensen.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.