Az USA 10 legnagyobb tiszta energiát vásárló vállalata 2020-ban

A REBA által kiadott jelentés kiemeli a legfontosabb szereplőket és arra világít rá, hogy az erőművi nagyságrendű napenergia volt a legkeresettebb megújuló erőforrás az ország legnagyobb vállalatainak körében.

2020-ban az Amazon szerezte be a legtöbb megújuló energiát az Egyesült Államok vállalatai közül, több mint 3,16 GW-ot vásárolt. Az erőművi nagyságrendű napenergia volt a legnépszerűbb megújuló energiaforrás az ország nagyvállalatainak körében. Ez a Megújuló Energia Vásárlók Szövetségének (Renewable Energy Buyers Alliance, REBA) véleménye, ez egy tagsági alapon működő szervezet, amely a legnagyobb amerikai energiavásárlók közül sokat a soraiban tudhat és képviseli ezeket, írta az mnnsz.hu. Második éve megjelenő Deal Tracker Top 10 című jelentésében a REBA arra a következtetésre jutott, hogy az egyesült államokbeli cégek ismét megmutatták a megújuló energia melletti eltökéltségüket és elkötelezettségüket a minden korábbinál magasabb, 10,6 GW-nak megfelelő leszerződött kapacitással.

A REBA vezérigazgatója, Miranda Ballentine azt közölte, hogy „igazán figyelemre méltó az, hogy az üzleti közösség a globális járvány hatásai ellenére képes volt csak nem 100 új ügylet megkötésére”. A REBA csoport tagjai körül került ki a 2020-ban nyomon követett beszerzések 97%-a. A teljes jelentésben említett 98 ügylet közül 72 erőművi nagyságrendű szolár projektre vonatkozott. Kara Hurst, az Amazon fenntarthatóságért felelős elnök-helyettese azt mondta, hogy a vállalat azért számít a „nagy befektetések szél- és a napenergiára, mert ezek hozzásegíthetnek bennünket üzleti tevékenységünk gyors szénmentesítéséhez.”

Az Amazon jó úton jár ahhoz, hogy 2025-re már 100%-ban megújuló energia felhasználásával működjön, jóval hamarabb, mint az eredeti 2030-as célkitűzés. Az Amazon múlt évi beszerzési alapján arra lehet következtetni, hogy a cég 2021-ben folytatta a szolár megállapodások megkötését. „Meggyőződésünk, hogy minden vállalatnak szerepet kell vállalnia a bolygó védelmében”– mondta Hurst. „Az együttműködés biztosítása érdekében közösen megalapítottuk a klímavédelmi felajánlást (Climate Pledge) – ennek aláírói elkötelezték magukat a nettó nulla szénkibocsátás 2040-ig történő elérése mellett, amely 10 évvel előzi meg a Párizsi Egyezményt.”

Forrás: Renewable Energy Buyers Alliance

A REBA jelezte, hogy a jelentésben szereplő cégek – amelyeknek fele most először vásárolt energiát, a teljes jelzett mennyiség 25%-át ők vásárolták meg – jól navigáltak a piaci korlátok között innovatív szerződési konstrukciók segítségével, és együttműködtek az érintettekkel, beleértve a közműcégeket, az energia tranzakcióban érintett feleket, a helyi közösségeket és az iparági vezetőket.

Bár továbbra is az informatikai szektor (IT) képviseltette magát a legnagyobb beszerzett mennyiséggel, az iparágakat és az egyes anyagok piacait képviselők alkották az új vevők krémjét, ami a REBA szerint jelzi a szénmentesítés jelentőségét az ipari beszállítói láncok szempontjából. A REBA meglátása szerint a 2020-as év abból a szempontból is elsőnek tekinthető, hogy ennek során az egyesült államokbeli vállalati energia beszerzők akkumulátoros tárolással együtt vásároltak energiát, amely igazodik a szélesebb értelemben vett iparági trendekhez, ahogy a tárolás technológiája egyre hozzáférhetőbbé válik.

Előre tekintve a REBA azt nyilatkozta, hogy a kulcsfontosságú szövetségi szakpolitikákra alapozva továbbra is hatalmas potenciál rejlik az Egyesült Államok megújuló piacának és gazdaságának növekedésében. Januárban a csoport abban sietett több mint 30 vállalat – többek között az Amazon, a McDonalds, a Pepsi Co., a Walmart, és a Facebook – segítségére, hogy felszólítsák a Biden kormányzatot, készítsék elő az Egyesült Államok áramszektorának a nettó nulla felé vezető útját.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.