A Pew Kutatóközpont (Pew Research Center) tanulmánya azt mutatja, hogy az osztott termelés és a saját lakóépületre telepített napelem iránti vágy 2016 óta országos szinten 6%-kal nőtt.

Az USA-ban a háztulajdonosok fele napelemet szeretne

A Pew Kutatóközpont (Pew Research Center) tanulmánya azt mutatja, hogy az osztott termelés és a saját lakóépületre telepített napelem iránti vágy 2016 óta országos szinten 6%-kal nőtt.

Minden korábbinál több amerikai tekint a napenergiára a valós életben az energiaszükségletére szolgáló megoldásként, nem pedig egyféle újszerű vagy futurisztikus technológiaként, írta az mnnsz.hu. Az állítás forrása a Pew Kutatóközpont által végzett legújabb szolár felmérés, amely azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a háztulajdonosok 46%-a már „komolyan fontolóra vette, hogy napelem panelekkel egészítse ki otthonát.” Ez 6%-os növekedést képvisel a három évvel ezelőtt is feltett kérdésre adott válaszokhoz képest. A felmérést 2019. október 1-13 közötti időszakban végezték, a Pew Kutatóközpont Amerikai trendek panelére vonatkozóan, a megkérdezettek köre 3627 egyesült államokbeli felnőttre terjedt ki. A válaszadók teljes állományára vonatkozóan a hibahatár plusz/mínusz 2,1% volt. Ha a kérdőív válaszadói közül szorzótényezővel számítjuk azokat, akik már telepítettek napelem panelek otthonukra, akkor ez a szám átcsúszik a többség, az 52% felé. Ha igazi növekedést szeretne látni, vegye szemügyre az Atlanti-óceán déli részén fekvő államokat, a tanulmány ide sorolja a Delaware és Florida közötti területet: ezen a vidéken a válaszadók 51%-a fontolgatja a napelem panelek telepítését, ami 2016-hoz képest lenyűgöző, 20%-os növekedést mutat.

Nem okozott meglepetést, hogy a Csendes-Óceán közeli és a hegyvidéki területekben volt a legmagasabb a napelemet már telepített válaszadók aránya. Egyetlen meglepő elem azonban látszik ebből a megállapításból: hogy a hegyvidéki államok válaszadói névértékben több meglévő lakóépületi telepítést jelöltek be, 17%-ot, mint a Csendes-Óceánhoz közeliek. Vajon miért veszi fontolóra egyre több ember a napenergiát az elmúlt három évben? A kérdőív válaszadóinak 96%-a azt jelölte meg, hogy spórolni szeretne a közmű számláin, 87% hivatkozott a környezet védelmére irányuló szándékára. A beruházások után járó adókedvezményt érvényesíteni szándékozók tekintélyes 67%-a mellett a személyes egészségi okokra hivatkozók 60%-ot értek el.

Az amerikaiak nem csupán kiemelkedő számban szeretnének napelemet, de saját napelemet szeretnének. Ez nem arról szól, hogy pár ezer ember azt mondja, milyen kedvező lenne a közműcégeknek, ha óriási szolár projekteket építenének fejlesztés előtt álló területeken, hogy portfóliójuk energia-összetételének bővítését követően elégedetten hátradőlhessenek. Ez nemzeti szintű támogatást jelent az energiafüggetlenség számára.

 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.