Az USA idei utolsó törvénye: adókedvezmény a napelemre

Az amerikai képviselők még a téli szünet előtt, az év utolsó munkanapján elfogadtak egy törvénycsomagot, amely ha nem is alapjaiban változtatja meg az Államok energiapolitikáját, de jelentős továbblépésnek értékelhető. Egyebek mellett további jelentős adókedvezményekkel pörgeti föl megújulóenergia-beruházásokat.

Nem viccelek, ez a primitív, elmaradott ország az idén nem extra adót vetett ki a napelemekre, hanem meghosszabbította a napenergia hasznosítására vonatkozó költségelemek beépítése után járó 30%-os adójóváírás intézményét további három évre. Ez a 2006 óta járó jóváírás vonatkozik a geotermikus energia, vízenergia, biogáz hasznosítására is. és eddig úgy volt, hogy jövőre lejár az eredetileg tíz évre adott adókedvezmény.

A szélenergiával kapcsolatban a jövő évben szintén érvényben marad ez az adóvisszatérítés, de 2017-től az állam elkezd kivonulni a piacszabályozásból, a két év múlva esedékes beruházásokban már 20%-kal csökkentik az adóból visszaigényelhető összeget. A napelemes rendszerek terén pedig szép lassan szintén teret enged a piacnak az USA kormánya, 2021-ig fokozatosan csökkenti az adójóváírás mértékét, amely 2022-től 10%-ban kívánnak stabilizálni.

A döntés következtében piacelemzők szerint várhatóan 2020-ig 100 GW-nyi napelemes kapacitás kiépítésével lehet számolni. Mintegy 130 milliárd dolláros piaccal lehet tervezni ebben az időszakban, ebből a kalkulációk szerint 40 milliárd dollár kifejezetten az új törvénynek köszönhető. Ez a kiszámítható környezet a munkaerőpiacon is érezteti majd jótékony hatását, százezres nagyságrendre tippelik a megújuló projektek által teremtett munkahelyek számát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.