Az úszó napelemeknek is jár a tisztítás

Több alkalommal írtunk, már úszó napelemekről és a napelemek tisztítási lehetőségeiről.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Most ez a két terület talált egymásra, és egy olyan új berendezés született, ami lehetővé teszi a bepiszkolódó lebegő panelek tisztítását is. Azt érdemes tudni, hogy az úszó napelemek tisztítása sokkal körülményesebb, itt ugyanis a megközelítés nem olyan egyszerű, mint egy napelemparkban, vagy tetőre szerelt rendszernél. Ugyanakkor hiába lebegnek ezek a víz felszínén felületük éppúgy szennyeződik a környező területekről a szél által odafújt szemcsékkel, ahogy hagyományosan telepített társaiké. Éppen ezért, hogy az úszó napelemes rendszerek teljesítménye se csökkenjen, időnként szükséges a mesterséges tisztításuk, írta a pv-magazine.com.

A német TG hyLIFT nevű cég pedig egy olyan speciális robotot fejlesztett, ami könnyedén bejárja ezeket a vízen lebegő napelemeket, és megtisztítja a paneleket a szennyeződésektől. A cég által gyártott gépezet (hyCleaner) moduláris felépítésű, és a tisztításhoz nem használ vegyi anyagokat, csak tiszta vizet. Ez azért is fontos, mert így a szennyeződéseket lemosó folyadéknak nincs környezetkárosító hatása. A gyártó szerint a robot megfelelően szűrt eső-, csap-, valamint újrahasznosított vízzel is működtethető.
A berendezés vízellátása gyorscsatlakozással történik, a működéshez szükséges energiát pedig egy beépített lítium-ion akkumulátorok biztosítja.

A robotot egyszerűen manuálisan helyezik az első modulsorra, és kezelője 100 méternél nagyobb hatótávolságú távirányítóval tudja azt vezérelni. A szennyeződés makacsságától függően a gépezet különböző sebességgel vezethető. A forgó mosókefe szélessége 1100 mm, ami tökéletesen illeszkedik a napelemek szélességéhez. A gépezet úgy került kialakításra, hogy minimálisan terheli csak a panelek felületét miközben a szerelvényeken halad, és a nagy nyomtávú kerekeknek köszönhetően könnyen mozog az egyes modulok között. A robotnak élfelismerő rendszere is van, amely automatikusan leállítja, amikor eléri a napelemes szerkezet szélét.

Az Isifloating kialakítás egyik nagy előnye, hogy az úszó napelemparkok nem tartalmaznak karbantartási utakat a sorok között, ezért az ilyen tisztító robotok ideális megoldást jelentenek. a karbantartásnál. A berendezés további pozitívuma, hogy akár a földre, lapostetőre szerelt rendszerek tisztítására is alkalmas. Az első teszteket Spanyolország Mérida tartományában található egyik 500 kW-os úszó napelemparkján hajtották végre igen jó eredményekkel. A próba során a robot a létesítmény öntözőtartályából nyert vízzel tisztította meg a napelemeket.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.