Az utasszállítók is a madarakhoz hasonló rajokban repülhetnek a jövőben

A mérnököket gyakran inspirálja a természet, most is ez történt az Airbus repülőgépgyártó szakembereivel, akik bemutatták, hogyan képzelik el a fenntartható légi utasszállítás jövőjét.

A madarakhoz hasonló formációkban repülő gépek lényegesen kevesebb energiát használnának, és a károsanyag-kibocsátásuk is csökkenne. A rajokban közlekedő utasszállítók csökkentenék egymás számára a légellenellást, és egyéb energiatakarékos megoldásokkal kombinálva az üzemanyagfogyasztásuk 15 százalékkal kevesebb lenne. Ez évi 28 millió tonna szén-dioxid légtérbe kerülését akadályozná meg. Ezek az elképzelések a cég új Smarter Skies tervében szerepelnek, melyben a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont. Az Airbus olyan, felszállást segítő rendszerek bevezetését is javasolja, amelyek a repülőgép-anyahajókon találhatók. A leszállásnál pedig siklanának az utasszállítók, ezzel megspórolva a fékezéshez szükséges energiát.

airbus

airbus

Ajánlott tartalom

Csökkent az Alteo negyedéves bevétele az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak miatt

Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat a tőzsde honlapján kedden.