Az utcát fűtik

Az energiafogyasztás az épülettervezéstől is függ: ezt bizonyította a Legambiente olasz környezetvédelmi egyesület által végzett felmérés.

Olaszország az utcát fűti – állapította meg az alpesi Bolzanótól a déli Basilicata tartományban levő Potenzáig tizenöt nagyvárosban végzett vizsgálat. A Legambiente száz – az utóbbi tíz évben emelt – középületen és lakóházon mérte fel, hogy a rosszul szigetelt falak, a nem megfelelően működő nyílászárók és a szó szerint lyukas padlásokon keresztül, mennyi hő veszik el. A vizsgán egyedül Bolzano ment át – jelentette be a sajtóban az eredményt Edoardo Zanchini, a környezetvédelmi egyesület energiafelelőse. Elmagyarázta, hogy a megvizsgált épületek közül csak tizenegyről mondható el, hogy nem az utcát fűti, vagyis nem veszti el a falai között termelt hőt. Az energiatakarékos épületek mindegyike Bolzanóban található. A felmérés eredményeit a Legambiente a falak közül kiáramló meleget hőkamerával rögzítő termofotókkal támasztotta alá . A hőveszteség elkerülésével az olasz családok évente 200-500 eurót tudnának megtakarítani az energiaszámlán – hangsúlyozta Zanchini. Olaszországban egyébként még a téli hidegben is sokkal kevésbé fűtik a lakásokat mint Európa más részein: az olaszok megszokásból és takarékosságból inkább jobban felöltöznek otthon.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Ilyen kezdeményezés nem volt még Magyarországon?
    ja, a link rossz helyre mutat, csak az olasz címet kell benne hagyni 😛

  2. javítva, köszi!