Az utóbbi évtized legnehezebb nádaratása a Velencei-tónál

Az utóbbi évtized legnehezebb nádaratása az idei: a kedvezőtlen jégviszonyok miatt a levágásra tervezett 320 hektár nádból alig több mint 110 hektárt sikerült betakarítani – mondta el az MTI érdeklődésére a tófelügyelő.

Falusi Ferenc tájékoztatása szerint a nagymennyiségű hó miatt még a szokottnál is vékonyabb rétegben fagyott be a nádasoknál a tó. A néhány centiméternyi jéghártya pedig nem bírja el a nádvágó gépeket, sőt előfordult, hogy a betakarítást végzők alatt is beszakadt.
Emiatt inkább csak a partok mentén dolgoztak a gépek és a  nádvágók. Az idén 17 vállalkozó szerződött haszon-illetve környezetvédelmi nádvágásra.

A learatott nádra nagy a kereslet, a tó környékén ugyanis egyre több hétvégi és családi házat fedik be a télen jól szigetelő, nyáron az épületet hűvösen tartó kévékkel.
A környezetvédelmi előírások szerint február 15-ig dolgozhatnak a tavon a nádvágók, mivel akkor már megkezdhetik a fészekrakást a nádasokban tanyázó, legkorábban költő madarak.

Ajánlott tartalom

Bécs: Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.