Az üzenetküldő kabát, mely életeket menthet

A ruhába épített elektronikus eszközök nemcsak a mindennapjainkat tehetik kényelmesebbé, hanem katasztrófahelyzetekben is komoly segítséget nyújthatnak az életmentőknek.

A norvég tudományos egyetem hallgatói fejlesztettek ki egy olyan speciális kabátot, melybe egy bluetooth-al ellátott mobiltelefont építettek, az internetre csatlakoztatva így nagy csoportok is könnyen koordinálhatóvá válnak. Az elsősorban tűzoltóknak és mentősöknek szánt felszerelés egy kis kijelzővel rendelkezik a kabát ujján, valamint rezgő karszalaggal, így viselője a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban jut a gyakran életeket mentő információhoz. Katasztrófahelyzetben nincs idejük a mentésben résztvevőknek hagyományos mobiltelefonok kezelésére, melyek általában két kezet is igényelnek. A készítők jelenleg a hasznos találmány második generációs változatán dolgoznak, melybe GPS-t és egészségügyi mérőműszereket is terveznek építeni.

-

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.