Azé lesz a világ, aki megtanulja tárolni az energiát

A Roland Berger legújabb tanulmánya az energiaraktár rendszerek szükségességét mutatja be a megújuló energiaforrásokból származó energiaellátás biztosításához. A tanácsadó cég jelentős kapacitásbővítésre és az árak csökkenésére számít 2030-ig.

Annak ellenére, hogy energiaraktárak már több mint száz éve működnek, mostanra válnak az energia-ellátási rendszer kritikus tényezőjévé. Szerepük egyre inkább meghatározó az energia iránti kereslet és kínálat kiegyensúlyozásában. Komoly tényezőt és üzleti lehetőséget jelentenek a közmű vállalatok számára. Nekik ugyanis minden esélyük megvan, hogy kihasználják jó pozíciójukat: jelenleg nincs megbízhatóbb és hatékonyabb megoldás az energia raktározására a közműveknél. A Roland Berger legújabb, Üzleti modellek az energiaraktárak piacán című tanulmánya bemutatja, hogy az energiaraktárak az energiaátvitel létfontosságú elemei lesznek, mert képesek összehangolni az időszakos szél- és napenergiából származó ingadozó kínálatot a különböző keresleti igényekkel. „Számos energiaraktár-technológia található már a piacon a nagy, hidraulikus-pumpás rendszerektől kezdve a kisebb otthoni akkumulátoros megoldásokig. Ma már az elektromos áram átalakítása később használatos gázzá vagy üzemanyaggá is megvalósítható” – magyarázta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. „Ezen technológiák azonban még fejletlenek és költségigényük hátráltatja fejlesztésüket, de a költségek gyors csökkenése várható. Csak ezek után lehet majd megítélni, hogy melyik üzleti modell lesz működőképes a valós gazdasági helyzetben.”

A tanulmány azt is bemutatja, hogy az energiaraktárak használata széles alkalmazási lehetőséget kínál. A raktározási időszak néhány milliszekundumtól egész évszakokig terjedhet, a felhasználók köre pedig az értéklánc összes szereplőjét lefedi. A hálózat-üzemeltetők azért használják a tárolókat, hogy egyensúlyban tartsák a rendszerüket és megelőzzék az áramszüneteket. A nap- és szélenergia-ellátóknak a felesleges erőforrás-előállítás kiküszöbölésében lehetnek segítségükre az energiaraktárak, míg az energia-kereskedőknek a kínálat és kereslet kiegyensúlyozása, valamint az árkülönbségek kihasználása miatt van szükségük raktárakra. Még a fogyasztók is hasznát vehetik a raktáraknak, amikor esténként az otthonukban szeretnék élvezni a napenergia által termelt elektromosságot.

Ugyanakkor nem létezik egyfajta raktármegoldás az összes felmerülő igény kiszolgálásra. Van olyan helyzet, amikor az akkumulátoros technológia a legjobb megoldás, míg más esetekben a szélkerekek, az áramból-gáz kapcsolat vagy a hidraulikus-pumpa lehet releváns. Míg a raktározási technológiák és a raktárak alkalmazási lehetőségei ismertek, addig a telepítésük, szabályozásuk vagy a hozzájuk illeszkedő üzleti modellek még mindig tisztázatlanok. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.