Ázsiába költözik a Panasonic dorogi napelem gyára

Miután nemrégiben véglegesen leállították a termelést a Panasonic dorogi napelemgyárában, most megkezdték a gyártóberendezések elszállítását a cég másik két, malajziai illetve japán gyárába.

Összesen 545 embert bocsátottak el a dorogi üzemből, közülük 100 fő szlovák munkavállaló. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint 85 millió forintot biztosított az elbocsátottak újbóli munkába állításának támogatására, a nyári közlés szerint a program segítségével a 380 megyei érintettnek jó eséllyel egy-két hónapon belül állást tudnak találni. Az ötszáznál több dolgozó közül eddig 300-an tudtak elhelyezkedni, írja a napigazdasag.hu.

A dorogi napelemgyár tulajdonosa eredetileg a Sanyo volt: 2005-ben kezdték itt meg a napelemek összeszerelését. A Panasonic 2011-ben vásárolta meg a Sanyót, ekkor került birtokába a dorogi gyár is, amely jellemzően az európai piacok kiszolgálását célozta meg. Rövidesen azonban nehéz pénzügyi helyzetbe került a gyár, miután Európában a napelemek iránti kereslet drámaian visszaesett, ugyanakkor Ázsiában nőtt. Tavaly a Dorogon gyártott napelemek mindössze 10 százalékát tudták Európában értékesíteni, a berendezések kihasználása 70 százalékra csökkent, illetve folyamatosan nőtt a veszteség – ezért költözteti dorogi gyárát Ázsiába a Panasonic. A Panasonic cégcsoport tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. július elején jelentette be, hogy a céget 2014 márciusáig felszámolják, a gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át, mivel Európa több országában csökkent a napenergiával előállított áram ártámogatása, ami a kereslet visszaeséséhez vezetett.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Egy adat hianyzik a hirbol, hogy mennyi vissza nem teritendo tamogatast nyelt le ez a buli…