Ázsiai vadlovak születtek a Hortobágyon

Przewlaski (Equus ferus przewalskii, ázsiai vadló) csikó halad anyja mellett a Hortobágyon. Idén mintegy 25 csikó született a 2400 hektáros, látogatóktól elzárt pentezugi pusztán, az itt élő 210 vadló a világ legnagyobb Przewalski-ló populációja.

Az ázsiai vadló (Przewalski-ló, taki) egyike azoknak a fajoknak, amelyet az ember a kihalás szélére sodort. A 60-as évek végére teljesen kihalt a természetből, mivel eredeti hazájában, Belső Mongólia és Dzsungária területén folyó vadászata is végveszélybe sodorta ezt a különleges fajt.. Ezek után nagy feladat hárult azokra az állatkertekre, melyek Przewalski-lovat tartottak. Tudatos tenyésztéssel, gondos odafigyeléssel sikerült megmenteni őket a kihalástól. Állománya nemsokára elérte azt a méretet, hogy elhelyezésük komoly gondokat okozott. E probléma megoldására egyre több állatkert félrezervátumot hozott létre, ahol néhány hektáron elkerítve tartották a lovakat. Emellett megkezdték a vadlovak visszatelepítését az eredeti előfordulási helyeire: Mongóliába, Kínába, Kazahsztánba és Ukrajnába.

A visszatelepítési projektek többsége ezidáig sikeresnek bizonyult. Egyik kivételt képezi a Nagy Gobi Nemzeti Park (Mongólia) területére tervezett visszatelepítési projekt, ami már az elején is nehézségekkel indult. A fő problémát a zord időjárás és a gyér vegetáció jelentették, valamint az állattartásból élő nomád lakosság, akiknek a háziállatai kiszorították a vadlovakat a legelőkről. Később a nomádok kivonulásával a vadlovak túlélési esélye megnőtt. 2005-ben 92 ló élt a területen. Nagy Gobi Nemzeti Park (Mongólia) Gobi B területére visszatelepített vadló populáció most ismét veszélybe került. A 2009/2010-es zord, hideg tél alkalmával az itt élő vadlovak 60%-a elpusztult. A populáció kihalásának megelőzése céljából újabb lovak visszatelepítésére van szükség. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Kölni Állatkert közötti együttműködéssel 1997-ben kezdődött a przewalski vadló pentezugi meghonosítása és szaporítása.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.