Azték ötletek a jövő megoldását jelenthetik

A német központú Arphenotype építészeti iroda munkatársa, Dietmar Koering újabb utópisztikus, környezetbe olvadó tervezettel állt elő, mely nem más, mint egy vízen lebegő permakultúra.

A fantasztikus kivitelezésű permakultúra, vagyis önellátó biogazdaság számos környezetbarát rendszert fog össze, melynek fő energiaforrása a szél. A norvég Bakema Foundation, és a Holland Építészeti Intézet támogatásával készülő futurisztikus projektet az Északi-tengeren tervezik létrehozni. Dietmar Koering lebegő gazdasága megoldást kínál arra a helyzetre, ha a fosszilis üzemanyagok tárháza kimerül, és ennek hatásaként a gazdaságok is hanyatlásnak indulnak. A mai értelemben vett „hagyományos” gazdaságoknak szinte mindegyik előállítási folyamathoz szükségük van a fosszilis üzemanyagokra. Mindez a föld szántásától kezdve, az állatok etetésén keresztül, egészen a termékek fogyasztókhoz való eljuttatásáig rengeteg szén-dioxid kibocsátással és légszennyezéssel jár. Koering szerint a tetőgazdaságok már közel járnak egy környezetkímélő megoldáshoz, azonban ez sem megfelelő, hiszen nem minden tető alkalmas erre, és a termelt mennyiség is kevés.


A permakultúrák ötlete eredetileg az aztékoktól származik, akik elkezdtek önellátó gazdaságokba szerveződni. Ezt fejlesztette tovább az Arphenotype építészeti iroda. A többszintes, lebegő farm működéséhez szükséges energiát alternatív forrásokból fedeznék, napelemek, szélturbinák, és vízturbinák állnának a gazdaság rendelkezésére. A szennyvizet és az esővizet természetes módon tisztítanák, algából, és vándorkagylókból álló szűrőrendszerrel. A vándorkagylók emellett táplálékkal szolgálnak a halaknak, melyek ürüléke (más állatok ürülékével együtt) a rizsültetvények trágyázására használható. A rizs továbbá eleségként szolgál a szárnyas állatoknak, ahogy a víztisztító-rendszerben felgyülemlett alga is. Minden felhasználható, és továbbadható.


A futurisztikus ötlet megvalósításának egy probléma vet gátat; a nap- és szélenergia hasznosításának technológiája jelen pillanatban még nem képes annyi energiát előállítani, amennyire egy ilyen permakultúrának szüksége lenne. A szükséges energiatöbbletet hidrogén üzemanyagcellák segítségével lehetne előállítani, de az előállított energia csak hidroelektronikus erőműben tárolható. A fantasztikus, úszó gazdaság utópiája számunkra úgy tűnhet, mint egy sci- fi elképzelés, de ez lehet a jövő természetes megoldása a táplálékhiány és a környezetszennyezés kérdéseire.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.