Babasírás-fordító programot fejlesztettek ki

Számos oka lehet annak, ha egy baba sír – éhség, szomjúság, fájdalom, magány, álmosság, teli pelenka – japán kutatók most olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megkülönbözteti a fájdalmas babasírást a többitől.

Nagasima Tomomasza programja a sírás frekvenciáját és hangspektrumát is statisztikai elemzésnek veti alá – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). A hetvenes években Japánban kifejlesztett, érzelmeket rögzítő Kansei-technológia alapján az akusztikus mintafelismerést a csecsemő érzelmeihez társították.
A programot olyan csecsemőkön tesztelték, akik egy fájdalommal járó örökletes betegségben szenvedtek. A szülők igazolták, hogy a szoftver a normális sírást hibátlanul meg tudta különböztetni a fájdalmastól.
A készüléket tovább kívánják fejleszteni, hogy a jövőben más érzelmi megnyilvánulásokat is értelmezni tudjon. Hordozható változatban tervezik piacra dobni.

Ajánlott tartalom

Hazai divattervező és sztárfotós is beállt a természetvédelem mögé

A természet megóvása, bolygónk védelme ma már olyan alapvetésnek számít, ami mellett az ismert emberek és a kreatív szakma legnagyobbjai világszerte és hazánkban is egyre gyakrabban kiállnak.