Baj van: Leszakadt egy ezermilliárd tonnás, Pest megye méretű jégtömb az Antarktiszról

Évek óta figyelték a kutatók, ahogy az Antarktisz nyugati félsziget-szerű nyúlványán oldalán fekvő, Larsen C-nek nevetett jégtömb elkezdett repedezni, szerdán bejelentették, 160 kilométer hosszú, 6000 négyzetkilométeres tömb leszakadt és magában lebeg a vízen, írja a New York Times.

A jégyhegyet vizsgáló kutatócsoport, a Project Midas szerint soha nem volt még ilyen kicsi az Antarktisz mint most.”Ez egy nagy változás. A térképeket újra kell rajzolni”– közölte a kutatócsoport. Arról nincs konszenzus a tudósok között, hogy mennyiben okolható a változásért a globális felmelegedés, az ezredfordulóig a Föld leggyorsabban melegedő területei között volt az Antarktisz, de ez a folyamat az utóbbi időben lelassult. Ez nem jelenti azt, hogy a globális felmelegedés nem pusztítja az Antarktiszt, hiszen több másik jégtömb kimutathatóan a klímaváltozás miatt olvad és szakad el a kontinenstől – például a Larsen A és Larsen B nevű tömbök is, írja az index.hu. 

 

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.