Bakonyi nem gondoskodott a védekezésről

A rendőrség azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról.

“A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását” – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján kedden megjelent közleményében.
Bakonyi Zoltánt a múlt hétfőn történt iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).
Az ORFK szóvivője közölte, hogy a vezérigazgató vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is. Bényi Mónika azt is elmondta: “a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is.” Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását – tette hozzá a szóvivő. A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását. Kijelentette: a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni.
A TV2 hétfő esti adásában arról számolt be, hogy a cégvezető meggyanúsításának alapja egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófaterv, amiben nincs benne, hogy mit kell csinálni, ha átszakad a gát. A cégvezető viszont azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.