Baktériumból bioüzemanyag

Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos szénhidrátbombák.

Eddig hiányzott a megfelelő technológia, hogy ezeket a szénhidrátokat ipari mértékben etanollá lehessen alakítani. Amerikai kutatók most közelebb kerültek a probléma megoldásához – a Science című folyóiratban bemutatják, hogyan képes az Escherichia coli baktérium genetikailag módosított alakja az alga-szénhidrátot etanollá változtatni. A kutatásban részt vevő Bio Aschitecture Lab (BAL) biotechnológiai vállalat közlése szerint az algák szárazanyag-tartalma mintegy 60 százalékban szénhidrátokból áll, ennek a fele az úgynevezett alginátból. A BAL és a Washingtoni Egyetem kutatói az osztrigafarmok kártevőjeként ismert Vibrio splendidus baktérium génjeit juttatták be az E. coli baktériumokba, amelyek lehetővé tették az alginát megemésztését. A módosított baktériumok a tengeri moszatok szénhidráttartalmának több mint 80 százalékát képes voltak így etanollá alakítani – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hektárnyi területről akár 19 000 liter üzemanyagot is lehetne előállítani évente, márpedig ez a hozam kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető. A kutatást az amerikai energiaügyi minisztérium támogatta. Az eljárás körül több szabadalmat is bejelentettek a BAL szerint, amely együttműködik többek közt a norvég Statoil olajipari vállalattal és az amerikai DuPont vegyipari céggel.

Ajánlott tartalom

Újra lehet pályázni az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására

Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző pályázata, amely eddig már több mint 2200 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlását segítette, hozzájárulva ezzel a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben meghatározott célok eléréséhez - jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az ITM vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Nincs hozzászólás

 1. A gödöllői Szent István Egyetem Alternatív Energiagazdálkodási Szakmérnökképzést indít, ahol a bioenergia termelésén kívül valamennyi lényegesebb alternatív energiaforrás beruházásának és működtetésének ismereteit meg lehet szerezni.
  Érdeklődni lehet:06 28 410200/1602

 2. Dezso_Laszlo

  Bravó.

  A tengeri algák a széndioxid-reciklálásban 75 százalékosnál NAGYOBB részarányt képviselnek. Ha az energiaszektor ezeket is célbaveszi, az közönséges gyilkosság a teljes Élővilág sérelmére. Egyébként nem ez az első eset, amikor magukat zöldnek feltüntető portálok KÖRNYEZETROMBOLÁST végeznek.

 3. Dezso_Laszlo

  “A kutatók szerint ezzel a módszerrel egy hektárnyi területről akár 19 000 liter üzemanyagot is lehetne előállítani évente, márpedig ez a hozam kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető.”

  Számoljunk csak utána. Egy hektárnyi átlagos rétről átlagos évben 80 tonna széna nyerhető, amelyből (kg-onként 0,533 m3-el számolva) 42640 m3 BIOMETÁN vonható ki optimális körülmények között. Ennek fűtőértéke (37 MJ-al számolva) 1577.68 GJ/ha. A 19000 liter üzemanyag fűtőértéke (42 MJ-al számolva) 798 GJ/ha. No comment.

  Ezt a félrevezető HIRDETÉST ideje lenne levenni a portálról.