Bálnavadászatra megy a cunamipénz egy része

A japán kormány a bálnavadászatra éves szinten elkülönített 6 millió dolláros támogatás mellett idén további 30 millió dollárt szán erre a tevékenységre, utóbbi összeget azonban a márciusi földrengés és szökőár miatt létrehozott kármentesítő alapból különíti el.

“Gyalázatos a japán kormányra nézve, hogy az adófizetők pénzéből még többet pumpál a szükségtelen, felesleges és gazdaságilag is életképtelen bálnavadászati programba úgy, hogy közben az újjáépítéshez óriási szükség van forrásokra” – közölte Dzsunicsi Szato, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója, akit a The Guardian című brit napilap idézett. “A vadászati program szégyenfolt Japán nemzetközi hírnevén és fekete lyuk az adófizetők pénze szempontjából. Milliárdos nagyságrendben ölni a jent az antarktiszi bálnaölésbe ebben a válságos időszakban egyenesen szégyenteljes. Japán nem engedheti meg magának, hogy szórja a pénzt, miközben az emberek otthon nélkülöznek” – szögezte le a Greenpeace vezetője. A halászati ügynökség azzal indokolta a szóban forgó összeg felhasználását, hogy a cunami által romba döntött városok közül némelyik a bálnavadászok kikötőjeként működött.

Noda Josihiko japán kormányfőnek jogvédő csoportok már több levelet is címeztek, amelyekben tiltakoznak az újjáépítésre szánt pénzek helytelen felhasználása ellen. “Követeljük a kormánytól, hogy ne pazaroljon több pénzt a bálnaprogramra, és olyan projektekre költsön, amelyek segítik a március 11-i katasztrófa sújtotta régiókat és közösségeket” – olvasható az egyik levélben. A japán bálnavadászok rendszerint decemberben kelnek útra a Déli-sarkvidék felé, és áprilisig bezárólag folytatják tevékenységüket. Idén több mint 900 csukabálna és mintegy 50 közönséges barázdásbálna elejtését tervezik. A kereskedelmi célú bálnavadászat 1986 óta ugyan tilos, de a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság engedélyezi Japán számára bizonyos mennyiségű bálna “tudományos kutatás” címén történő levadászását. Állatvédő aktivisták elítélik a szigetország gyakorlatát, mivel az IWC egyúttal lehetővé teszi a kutatási expedíció során nyert bálnahús kereskedelmi forgalomba helyezését.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.