Bámulatos szobrok LED-ből

Makoto Tojiki japán művész fényszobrai kitűnő példát állítanak az energiatakarékos világítástechnikának, írja az inhabitat.com.

Tojiki alkotásai LED izzók ezreiből állnak, és a fényes pontok összessége embereket, valamint állatokat is ábrázol. A 3D szobrok lelógó izzósorokból tevődnek össze, és egy „No Shadow” („árnyék nélkül”) című sorozat részét képezik. A művész a fény és árnyék kettősségére játszik rá: alkotásai nem rendelkeznek levetülésekkel, de egyszersmind tekinthetőek az adott figura fényes árnyékának is. Minden munkája kezdetén kiválaszt egy élőlényt, és megvizsgálja annak árnyékát, és csak aztán kezd hozzá megtervezni azt LED izzósorokból. Minden fényszobor hordoz némi interaktivitást is, hiszen arra biztatja a szemlélőt, hogy megvizsgálja azt minden oldalról és különböző távolságokból. A sötét beltérben kiállított szobrok messziről szilárd tárgyaknak tűnnek, közelebbről egy fényesen világító sziluetthez hasonlítanak, egészen közelről pedig már egyfajta fényfüggönyt láthatunk. Hogyha a fővilágítást felkapcsoljuk, az alakok egy csapásra eltűnnek, és csak egy áttetsző körvonal marad utánuk. Makoto Tojiki nem csak LED szobrokban utazik: szívesen foglakozik beltéri dizájnnal, valamint egy Reff nevű, élénk színekben pompázó ékszermárkát is piacra dobott. Fényszobrait ráadásul a Hermes divatlánc kirakataiban is kiállították USA- és Kína-szerte.

led

led

led

led

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.