Ban Ki Mun: határozott, azonnal végrehajtható megállapodás születhet

Határozott megállapodás születhet Koppenhágában, melynek végrehajtása azonnal megkezdődhet a klímacsúcs után – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i központjában magyar idő szerint kedden késő este adott nyilatkozatában.

“Példa nélküli eltökéltséget tapasztalni egy megállapodás elérésére a világ minden részéről” – mondta a főtitkár újságíróknak. “Bizakodó vagyok és optimista” – tette hozzá.
Ban Ki Mun kifejtette: a klímacsúcs sikeréhez az szükséges, hogy a fejlett országok ambiciózus vállalásokat tegyenek szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, a fejlődő országok pedig ugyancsak ambiciózus eszközökkel próbálják csökkenteni kibocsátásukat. A főtitkár szerint azt is tartalmaznia kell a Koppenhágában elérendő megállapodásnak, hogy a gazdag országok vállalják: pénzügyi és technológiai támogatást nyújtanak a fejlődőknek, hogy azok csökkenthessék kibocsátásukat és alkalmazkodni tudjanak a felmelegedés következményeihez.
“A megállapodásnak azonnali gyakorlati hatása lesz, mihelyt elfogadják” – hangsúlyozta Ban Ki Mun.
Az AP hírügynökség szerint a főtitkár kijelentése azt jelzi, hogy az ENSZ elképzelése szerint a Koppenhágában elérendő politikai megállapodás rendelkezéseit rövid időn belül – már a várhatóan jövőre megkötendő jogi erejű szerződés elfogadása előtt – végre kell hajtani.

Ban Ki Mun kitért arra is: közeledik egymáshoz a fejlett és fejlődő országok állásopontja  az utóbbiaknak 2012-ig nyújtandó 10 milliárd dolláros támogatásról, mely zöld beruházások finanszírozását és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgálná. Az ezen felüli támogatásokról Koppenhágában és azt követően is folytatódnak majd az egyeztetések – tette hozzá.
A főtitkár elmondta: személyesen nyitja majd meg a klímacsúcs december 15-én kezdődő magas politikai szintű zárószakaszát, melyre 105 vezetőt vár a világ minden részéről. Külön kiemelte Barack Obama amerikai elnököt, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnököt.
“Soha korábban nem tett ennyi határozott ígéretet ilyen nagy számú, legkülönbözőbb méretű és gazdasági helyzetű ország” – mondta Ban Ki Mun. Hangsúlyozta: “Meg kell ragadnunk ezt a pillanatot, és törekedünk kell a még ambiciózusabb célok felé”.

Ban Ki Mun a napokban kirobbant e-mailbotrányra reagálva kijelentette: “Az email-feltörési ügy kapcsán nyilvánosságra került információk a legkevésbé sem teszik kétségessé a klímaváltozásra vonatkozó alapvető tudományos álláspontot, miszerint teljesen világos, hogy az éghajlat sokkal, sokkal gyorsabban változik, mint korábban gondoltuk, és ennek mi emberek vagyunk az elsődleges kiváltói”.
Az ügy háttere, hogy november végén kiszivárgott a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló elektronikus levelezése. Klímaszkeptikusok szerint a levelezés egyes szakaszai arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták a rendelkezésére álló adatokat, hogy alátámasszák hipotéziseiket a globális felmelegedés veszélyeiről.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.