Bányakoncessziókat ír ki a kormány

Az idén először, egyelőre tesztjelleggel szénbányászati koncessziókat ír ki Magyarország – írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A Napi Gazdaságnak adott interjúban Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára elmondta: olyan bányanyitásokról lehet szó, amelyek gazdaságosak, de az uniós normák szerint itt lehetséges állami támogatás nyújtása is, ami függ a bánya munkahelyteremtő képességétől, illetve megtérülési mutatóitól. Egyelőre várhatóan kevesebb mint öt területre hirdetnek majd koncessziót.

Lesz koncessziós pályázat olaj-, gáz- és geotermikusenergia-kutatásra is, ezek már közel vannak a megjelenéshez – jelezte.

A lap kérdésére az államtitkár közölte, hogy január végén indulhat el a kereskedelmi üzem a magyar-szlovák gázvezetéken, ha az unió lefolytatja az engedélyezéshez szükséges eljárásokat. “A magyar fél már kiküldte az engedélyeztetési dokumentumokat Brüsszelbe, most azon dolgozunk, hogy ott az elinduláshoz szükséges eljárásokat mielőbb lefolytassák, hiszen ez európai érdek” – mondta. Megjegyezte, hogy a magyar-szlovák vezetékben ma is megy gáz, fűtőanyagot a kereskedők a mostani próbaidőszak alatt is szállíthatnak.

Ajánlott tartalom

Áder János a klímaváltozásról, az energiaválságról és az unió szankciós politikájáról

Áder János a klímaváltozásról, az unió szankciós politikájáról is beszélt abban a pénteken megjelent interjúban, amit a Vas Népének adott. A volt köztársasági elnök az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programsorozatának keretében a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tartott előadást Szombathelyen.