Bárhová felpermetezhetjük a jövő napelemét

A most használt napelemeket válthatja fel a felületre permetezhető napelem.

A technológiai változtatás hívószava tehát egyértelmű: új irányvonal kidolgozása szükségeltetik a napelemgyártásban. Ennek a trendnek az érvényesülését képviselik azok a floridai tudósok, akik az úgynevezett felpermetezhető napelemek ideális alapanyagát gépi tanulási algoritmussal igyekeznek megismerni. Egy mesterséges intelligenciát fejlesztett ki a Közép-Floridai Egyetem egyik kutatócsoportja, amely intelligencia arra hivatott, hogy a perovszkit nevű, különleges szerkezetben felépülő folyadékokon keresztül folytatott vizsgálódásai közreműködésével, hatékony, vadonatúj technológiával készülő felpermetezhető napelemek megvalósítását mozdítsa elő.

Tény viszont, hogy évtizedes múlttal bír a kutatóknak ez a kísérletező munkája, de koncepciójukkal mindmáig nem tudtak egy igazán életképes, költség-és energiahatékony recepturát közzé tenni. A szakma legelkötelezettebb képviselői megannyi, a perovszkitot analizáló szakértői, professzionális értekezésben adatpontok százain futtatták keresztül a gép tanulási műveletsorokat, problémamegoldásokat, számolási eljárásokat. Természetesen azt remélve, hogy a specifikus, egyedülálló formulát ilyen módon sokkal könnyebb lesz megtalálni. A floridai kutatók tapasztalataikról az Advenced Energy Materials folyóiratban számoltak be.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.