Bárhová felpermetezhetjük a jövő napelemét

A most használt napelemeket válthatja fel a felületre permetezhető napelem.

A technológiai változtatás hívószava tehát egyértelmű: új irányvonal kidolgozása szükségeltetik a napelemgyártásban. Ennek a trendnek az érvényesülését képviselik azok a floridai tudósok, akik az úgynevezett felpermetezhető napelemek ideális alapanyagát gépi tanulási algoritmussal igyekeznek megismerni. Egy mesterséges intelligenciát fejlesztett ki a Közép-Floridai Egyetem egyik kutatócsoportja, amely intelligencia arra hivatott, hogy a perovszkit nevű, különleges szerkezetben felépülő folyadékokon keresztül folytatott vizsgálódásai közreműködésével, hatékony, vadonatúj technológiával készülő felpermetezhető napelemek megvalósítását mozdítsa elő. Tény viszont, hogy évtizedes múlttal bír a kutatóknak ez a kísérletező munkája, de koncepciójukkal mindmáig nem tudtak egy igazán életképes, költség-és energiahatékony recepturát közzé tenni. A szakma legelkötelezettebb képviselői megannyi, a perovszkitot analizáló szakértői, professzionális értekezésben adatpontok százain futtatták keresztül a gép tanulási műveletsorokat, problémamegoldásokat, számolási eljárásokat. Természetesen azt remélve, hogy a specifikus, egyedülálló formulát ilyen módon sokkal könnyebb lesz megtalálni. A floridai kutatók tapasztalataikról az Advenced Energy Materials folyóiratban számoltak be.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással? Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

Az otthonfelújítási program nyomán megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Az otthonfelújítási program hatására az első negyedévben megnőtt a kereslet a korszerűsítési munkáknál használt valamennyi termékcsoportban, de főként a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok iránt - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) az MTI-vel.