Barroso: szerződés helyett megegyezés várható a koppenhágai konferencián

Várhatóan megállapodással, és nem kötelező érvénnyel bíró szerződéssel zárul a koppenhágai klímakonferencia az Európai Bizottság elnöke szerint.

José Manuel Barroso a francia Canal Plus televíziónak elmondta: “Azt hiszem, Koppenhágában nem köttetik új nemzetközi szerződés. Partnereink közül egyesek még nem állnak készen erre, a nemzetközi közösség azonban nagy valószínűséggel képes lesz megállapodásra jutni az éghajlatváltozás elleni küzdelem feszítő kérdéseiről” – mondta a brüsszeli bizottság elnöke a hétfőn késő este sugárzott interjúban.
Barroso szerint feltétlenül megegyezésre kell jutni arról, hogy a fejlett országok milyen mértékben csökkentsék üvegházgáz-kibocsátásukat. Konszenzust kell teremteni abban a kérdésben is, hogy miként támogassák a fejlődő államokat a változó klímához való alkalmazkodásban.

Amennyiben sikerül egyetértésre jutni e két sarkalatos kérdésben, megnyílik az út a jogilag kötelező érvényű szabályok kidolgozása felé – mondta Barroso.
A 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia hétfőn kezdődött Koppenhágában. A világszervezet 192 tagállamából összesen közel 15 ezer küldött, szakértő, érdekképviselő és újságíró gyűlt össze a dán fővárosban, hogy megvitassák, hogyan folytatódjon az éghajlatváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szabályozó Kiotói jegyzőkönyv.
Az ENSZ eddigi legnagyobb szabású klímaértekezletének utolsó két napján, december 17-én és 18-án, a tárgyalások fináléján a jelenlegi állás szerint 110 állam- és kormányfő vesz részt személyesen.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.