Bécs 21 százalékkal csökkentené szén-dioxid kibocsátását 2020-ig

Az 1990-es adatokhoz képest 21 százalékkal szeretné csökkenteni Bécs az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2020-ig – ennek elfogadása a keddi bécsi környezetvédelmi konferencia egyik legfontosabb célkitűzése.

A Klímavédelmi Program 2 (Klip 2) elfogadása után 2010 és 2020 között évente 1,4 millió tonnával csökkentheti üvegházhatást okozó gázkibocsátását az osztrák főváros.
Ulli Sima, a városi tanács környezetvédelemmel foglalkozó tagja elmondta: az 1999-ben elfogadott Klip 1 segítségével eddig is már évi 3,1 millió tonna gáz kibocsátását tudják elkerülni, így 2020-ra  évente 4,5 millió tonna gáz légkörbejutását akadályozhatják meg.
A Klip 2 konkrét intézkedéseihez tartozik egyebek között a távhőszolgáltatás alkalmazásának ötven százalékra emelése, a tömegközlekedés kiépítése és a személygépkocsi-forgalom csökkentése. Az 1990-es értékekhez képest megduplázzák a megújuló energiahordozókból nyert energia mennyiségét is.
Sima ugyanakkor hangsúlyozta: az osztrák átlaghoz képest már most a fővárosban a legalacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás mértéke. “Miközben országos szinten drámaian növekszik a gázkibocsátás és Ausztria lassan fényévekre távolodik a kiotói egyezmény célkitűzéseitől, Bécs városa már 1999-ben a helyes irányba állította váltóit.”

Ajánlott tartalom

Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést

Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.