Beépítik mindennapjainkba az elektromos autókat

A Nissan és a GE közös kutatási program keretében olyan új technológiai fejlesztéseken dolgozik, amelyekkel valósággá válhat az autók intelligens újratöltése.

Az intelligens töltés segítségével szabályozható lenne az elektromos autók áramfelvétele, így a járművek a különböző időszakok és hozzá tartozó árszabások figyelembevételével a legkedvezőbb feltételek mellett töltődhetnének fel energiával.  A két cég együttműködése a hálózati csatlakozóról feltölthető autók forradalmát szeretné elősegíteni. A Nissan teljesen elektromos hajtású, károsanyag-kibocsátásmentes járműve, a LEAF a tervek szerint még az idén forgalomba kerül Japánban, az Egyesült Államokban és Európában.

A GE és a Nissan három évig tartó együttműködésének fő célja lesz az elektromos járműveknek a háztartási és középületi villamos hálózatokhoz való integrálhatóságának vizsgálata, valamint az elektromos járművek töltési dinamikájának és a tágabb értelemben vett villamos hálózat összefüggéseinek kutatása.

A Nissan a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedés megvalósítását tűzte ki célul, melynek elérése érdekében különböző iparágak képviselőivel lép együttműködésre. „Reményeink szerint a GE-vel folytatott közös kutatási projekt betekintést fog adni az elektromos járművek működését biztosító háztartási és középületi elektromos rendszerek, valamint a villamosenergia-hálózatok világába.” – mondta Shunichi Toyomasu, a Nissan Motor Co., Ltd. alelnöke.

A munka legnagyobb része a GE New York állambéli niskayunai globális kutatóközpontjában zajlik majd, ahol az elektromos járműközlekedéssel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények és az intelligens hálózati technológia megkönnyíti az együttműködést. A Nissan elsősorban a Michigan államban található észak-amerikai Nissan Műszaki Központban végzi a munkát, melyhez a Japánban működő Nissan Csúcstechnológiai Központ nyújt támogatást.

„Az elmúlt években egyre több újítás született a hálózatról feltölthető hibrid és elektromos járművek fejlesztésében, ami az intelligens töltőtechnológiák terén is forradalmat indított el” – jelentette ki Mark Little, a GE Global Research alelnöke és igazgatója. „A Nissannal együttműködve átfogóan megvizsgáljuk, milyen technológiákra van szükség a járművekben, a villamosenergia-hálózatban, a háztartásokban és a munkahelyeken ahhoz, hogy az intelligens feltöltés valósággá válhasson.”

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.