Befejezés előtt az ökoturisztikai fejlesztés a Fertő-tájon

Komplex ökoturisztikai fejlesztés fejeződik be tavaszra a Fertő-tájon és az Alpokalján uniós támogatással, a 385 millió forintos projektet kilenc önkormányzat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság konzorciumi vezetésével hajtja végre.

Fersch Attila, az igazgatóság helyettes vezetője az MTI-nek elmondta, a projekthez 316 millió forintot nyert a konzorcium a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. Ehhez kapcsolódik a 15 százalékos önrész.
A beruházási összegből kerékpárút szakaszok épültek Ágfalván, Harkán, Nagycenken, Répcevisen és Zsirán összesen mintegy  hat kilométer hosszúságban. Tavasszal már új kerékpáros pihenőhelyek  várják a kerekezőket, akiknek tájékozódását a bicikli utak  kitáblázásával segítik. Fertőhomok tanösvényt kap, Hegykőn pedig természetvédelmi látványosságként vizes élőhely-rekonstrukcióval egybekötött szabadidőparkot alakítanak ki. A fejlesztésben a fentieken túl még Sarród és Hidegség község érintett.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park ökoturisztikai fejlesztésének részeként természetvédelmi bemutató majorságot hoznak létre Sarród-Lászlómajorban. Ennek keretében rekonstruálják most a régi romos Esterházy-majorsági központot, amely a felújítás után új szerepkört kap. Egyebek között ott mutatják majd be a Fertő-táj és Hanság természetvédelmének és gazdálkodásának történetét ismertető kiállítást. A bemutató majorság a kerékpáros és lovas kocsis nemzeti parki ökoturisztikai programok egyik kiindulási pontja is lesz.
A támogatási összegből a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot érintő fejlesztési rész 112 milliót tesz ki.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.