Befejeződött 33 Veszprém megyei hulladéklerakó rekultivációja

Mintegy 3,43 milliárd forintból valósult meg 33 Veszprém megyei település régi hulladéklerakójának rekultivációja – jelentette be az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke csütörtökön Veszprémben.

Czaun János elmondta, a 2015-ben záruló projekt során a társulás 158 településének 33 régi szeméttelepén mintegy 390 ezer négyzetméteres területet állítottak helyre, ami több mint 3 millió köbméter hulladékot tartalmazott.

A munkálatok befejeztével több mint 78 ezer ember környezetében szűntek meg a rendezetlen lerakók okozta környezeti hatások: a szemetet nem hordja szét a szél, elmúlt a bűzhatás és a felszíni és felszín alatti vizek veszélyeztetése.

Ezeken a területeken a hulladék okozta környezetszennyezés további lehetősége teljesen megszűnt, és több helyen monitoring rendszert építettek ki a felszín alatti vizek minőségének ellenőrzésére.

A projektben eredetileg 34 helyszín szerepelt, ám a zirci lerakót teljes egészében fel kellett számolni. Czaun János hozzátette: a térség két legnagyobb lerakója, a veszprémi és az ajkai esetében azonban még megoldásra vár a rekultiváció.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.