Befejeződött a nyírségi Ér-patak rehabilitációja

Befejeződött a nyírségi Ér-patak rehabilitációja; a nyíri belvízrendszer legfontosabb csatornájának rendbetételére 270 millió forintot fordított a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Bodnár Gáspár, a szervezet igazgatója az Európai Unió által támogatott projekt pénteki nyíregyházi zárórendezvényén elmondta: az Ér-patak ötven négyzetkilométernyi terület csapadékvizét vezeti el, s 120 ezer lakost véd a belvízi elöntésektől. A rehabilitációs munkálatok során Nyíregyháza-Nyírszőlős szarvasligeti részén a csatorna 1,8 kilométeres szakaszán meder-helyreállítást végeztek, a régi természetközeli állapot visszaállításával. Nyíregyháza belterületi részén 500 méter hosszan cserélték ki a mederburkolatot, csaknem 3 kilométer hosszúságban pedig új padkát építettek. Kialakítottak egy úgynevezett kárelhárítási helyet is, ahol szükség esetén a patakot ért szennyeződéseket távolítják el a vízből. A csatornában kotrást is végeztek, a kiszélesített szakaszaiból eltávolították a felgyülemlett iszapot, több, mint 7.500 tonnát szedtek ki a mederből. Bodnár Gáspár megjegyezte: az Ér-patak ezután még a legcsapadékosabb időszakokban is képes lesz a nyíri belvizek biztonságos elvezetésére a Lónyay-főcsatornába, ahonnan a víz a Tiszába kerül. Az igazgató megemlítette, hogy a helyreállítási munkálatok már igen időszerűek voltak, különösen Nyíregyháza belterületén, ahol a patak mederburkolata, illetve padkái hatvan évvel ezelőtt, még az 1950-es években készültek el.

Ajánlott tartalom

NGM: indul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Újabb, a magyar gazdaságot, a kis- és közepes vállalkozásokat erősítő programot indít a kormány. Keddtől indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.