Befejeződött a Velencei-tó apasztása, megteltek a Fejér megyei tározók

Befejeződött az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a szabályozási szint maximuma fölé duzzadt Velencei-tó apasztása; a tó vízszintje elérte a 170 centiméteres szabályozási szintet, lezárták a leeresztő zsilipet – közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke kedden az MTI-vel.

A tó vízleeresztését május 16-án kezdték meg, s a csaknem egy hónapig tartó apasztás során 5,1 millió köbméter (21 centiméteres vízoszlopnak megfelelő mennyiségű) vizet engedtek le – mondta Tóth Sándor.
Megteltek a tó vízháztartásának szabályozására évtizedekkel ezelőtt létesített tározók is: a zámolyi tározó csurig van, az abból túlfolyó víz szinten tartó vízeresztéssel a pátkai tározó vízkészletét gyarapítja. A tározókban felfogott vizet aszályos nyár idején a Velencei -tó vízpótlására használják fel.

A vízeresztés eredményeként 19 centiméterrel apadt a fehérvárcsurgói tározótó, amely az áradó Gaja vizét fogta fel az elmúlt hetekben, s gyakorlatilag megmentette Székesfehérvár alacsonyabban fekvő területeit ez elöntéstől.
Az összegyűlt vizet azonban nem lehet aszályos időkre tartalékolni, mivel a tározó második üteme nem valósult meg, s a mesterséges tó csak 300 centiméter magasságig van szigetelve. Az apasztás után a jelenlegi vízállása 551 centiméter.

Az elmúlt időszakban elmaradt beruházás megvalósítása 2 milliárd forintba kerülne, de általa lehetővé válna több mint 10 millió köbméternyi vízkészlet megőrzése és öntözésre való használata. A vízügyi szakemberek szerint a tározó vizét a mezőföldi, sáréti gazdaságok, halastavak hasznosíthatnák.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.