Befejezte zajszigetelő programját a Budapest Airport

A Budapest Airport (BA) a XVII. kerület érintett ingatlanjainak “passzív akusztikai védelmével” befejezte négy éve megkezdett zajszigetelési programját – közölte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég szerdán az MTI-vel.

A BA önkéntes zajszigetelési programja során a zajterhelésnek legjobban kitett, a repülőtérrel szomszédos ingatlanok hálószoba ablakain végzett zajszigetelést, valamint szellőztető berendezést helyezett el a helyiségekben annak érdekében, hogy nyáron, csukott ablakok mellett is biztosított legyen a szellőzés és a pihenés – olvasható a közleményben. A cég közlése szerint a program 2008 októberében kezdődött a repülőtérhez közeli Üllőn, 2009-ben Budapest XVIII. kerületében, majd 2010-ben Vecsésen folytatódott, végül 2011-ben a XVII. kerületben fejeződtek be a munkálatok. A csaknem négyszáz ingatlant érintő fejlesztés összköltsége meghaladta a 150 millió forintot. A tájékoztatás szerint a zajszigetelésre olyan lakók jelentkezhettek, akik esetében az akkori és a jövőben várható légi forgalom alapján az átlagos nappali zajterhelés meghaladhatta a 65 decibelt, vagy az átlagos éjszakai zajterhelés túllépte az 55 decibeles határértéket. A program elindításával a BA önkéntes vállalást teljesített, hiszen ezeket az intézkedéseket a jogszabályok csak az úgynevezett zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé – hangsúlyozták a közleményben. A kijelölési eljárás azonban nagyon bonyolult és immáron 15 éve húzódik – tették hozzá.

A zajszigetelési program a BA zajvédelmi programjának része. Az üzemeltető 2007-ben nyújtotta be Ferihegyi Zajvédelmi Programját az illetékes hivatalhoz. E program javaslatot tett a légtér szerkezetének módosítására, a repülési eljárások rendszerének megváltoztatására, új szabályok életbe léptetésére az éjszakai repülés területén, a csöndesebb repülőtér üzemeltetésre, és több új zajterhelést csökkentő beruházásra. Korábban a reptér környékén élők rendszeresen követelték a zaj csökkentését, illetve 2007-ben a környező Pest megyei települések és budapesti kerületek polgármesterei közös nyilatkozatot írtak alá ennek érdekében. 2008-ban a XVII. kerületi önkormányzat Alkotmánybírósághoz fordult a Rákoshegyet érintő környezeti és zajterhelés megszüntetéséért.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.