Befellegzett a bioetanolnak?

Eltűnik az olcsó üzemanyag. Csak múlt időben beszélhetünk a magyar bioetanolról, ha az 50 forinttal drágul – ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke, miután a parlament hétfőn megszavazta az alternatív üzemanyag jövedéki adójának emelését.

 A kormány szerint erre azért volt szükség, mert az etanol eddig túlzott adókedvezményben részesült a benzinnel szemben. „Amikor etanolt tankolok, akkor egy kapcsolót egyszerűen csak átkapcsolok etanol állásba.” Csak egy kattintás és olcsóbban autózott Kovács-Gajdács János. Két éve alakíttatta át autóját etanolossá, így tankolásonként 3-4 ezer forintot spórolt. Eddig. Az áremelés után azonban valószínűleg visszatér a benzinhez. „Tesztelni fogom, hogy hogyan járok így az új árazással, próbálok, amíg tudok kitartani az etanol mellett, mert amellett, hogy olcsóbb volt én fontosnak tartom, hogy környezetbarát módon közlekedjek, de attól tartok, hogy ez nem lesz tartható” – mondta Kovács-Gajdács János az rtl.hu-nak. A parlament hétfőn fogadta el a jövedéki adóról szóló törvény módosítását, amelyet a kormány nyújtott be, majd Aradszki András kereszténydemokrata politikus módosító indítványát támogatva fogadott el. Aradszki András egyébként a MOL jogtanácsosaként is dolgozik, havi bruttó 440 ezer forintért. A MOL egyébként nem forgalmaz bioetanol üzemanyagot.

 
A Magyar Bioetanol Szövetség szerint Magyarországon kizárólag az ára tette versenyképessé az alternatív üzemanyagot a benzinnel szemben, ez az előny azonban most elvész. „Ha erre tisztán rájön az 50 forint, akkor az E85-ről innentől már csak múlt időben beszélhetünk” – mondta Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.
A szövetség szerint így Magyarország azt a vállalást sem tudja majd teljesíteni, hogy a megújuló üzemanyagok arányát 2020-ra 10 százalékra emelje a mostani 2 százalékról. Ezzel kapcsolatban kerestük az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumot, de nem reagáltak. Az etanollal autózók többsége átalakítás nélkül, fele-fele arányban tankol benzint és bioetanolt. A Bioetanol Szövetség szerint ők lesznek az elsők, akik az adóváltozással elhagyják az alternatív üzemanyagot. A mostani 280 forintról várhatóan körülbelül 330 forintra emelkedik majd egy liter etanol ára, ráadásul ebből körülbelül 20 százalékkal többet is fogyaszt az autó, mint a benzinből. Az Országgyűlés a törvény gyors kihirdetését kérte a köztársasági elnöktől, de az adóváltozásokat érintő törvények csak a kihirdetés után 45 nappal léphetnek hatályba, így legalább másfél hónapig még olcsón lehet etanolt tankolni.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.