Befuccsolt a Mol cége

Felszámolási eljárást indított a bíróság a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az amerikai tőkével megsegített molos társaság nagy tervekkel indult, de mégsem sikerült tető alá hozni geotermiás erőművet.

Korábbi hírek szerint 167 ezer dollárral támogatta az Egyesült Államok kereskedelemfejlesztési ügynöksége annak a megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítését, amelyben a Mol a geotermikus erőmű építését vizsgálja, írja az index.hu. Konkrét terv is napvilágot látott: első körben egy kisebb, 5 megawattos a földből kitermelhető meleg vízzel működtetett villamos erőmű építését tervezték, amennyiben a megvalósíthatósági tanulmány pozitív eredményt mutat. Az Egyesült Államok Geotermikus Energia Szövetsége egy 2005-ös tanulmányban 2010-re 65 megawattos erőmű felépítését vizionálta a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. vezetésével. Ez azonban nem valósult meg: a társaság végelszámolásáról döntöttek tavaly márciusban,a napokban viszont a Fővárosi Bíróság közzétette a cég felszámolási eljárásának megindítását. A Magyar-Amerikai Geotermia Kft.-t 1997-ben alapította a Mol, a társaságba két amerikai cég szállt be, az Ogden Power International Holdings Inc. és a Davenport Power LLC. A fellelhető éves beszámolók szerint mindössze százezer forintos tételeket költöttek évente, a társaság mérlegfőösszege is csupán néhány millió forintot tett ki az elmúlt időszakban.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.