Befulladt az okosmérő projekt

Gyakorlatilag leállt a szolgáltatók által tavaly elindított okosmérő mintaprogram – tudta meg az EnergiaFocus.hu iparági forrásokból.

A projektet az eredeti tervek szerint idén januárban élesítették volna, a szükséges eszközök felszerelése a háztartásokban már el is indult, azonban az egész program gerincét adó informatikai háttér kiépítése nem történt meg – a rezsicsökkentés miatt pedig ennek nem is látják már értelmét a szolgáltatók. Nincs igazán értelme folytatni az okosmérő mintaprogramot a jelenlegi szabályozási környezetben – vélekedtek az EnergiaFocus.hu iparági forrásai. A kormány rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedései ugyanis gyakorlatilag pont a pilot projekt gyakorlati hasznát lehetetlenítik el.

Az okosmérők egyik lényege ugyanis éppen az lenne, hogy a szolgáltatók a jelenlegieknél sokkal rugalmasabb tarifát kínálhassanak a fogyasztónak. Így például azokban az időszakokban olcsóbb lehetne az áram, amikor alacsony a felhasználás, ezzel ösztönözve arra az ügyfeleket, hogy kiegyensúlyozottabb módon vegyék igénybe az áramot. Az általunk megkérdezett szakértők szerint viszont a januári 10 százalékos gáz-, áram- és távhődíj csökkentéssel egyértelművé vált, hogy Magyarországon ma nincs létjogosultsága egy új típusú, modernebb tarifarendszernek, hiszen az állami beavatkozás minden erre irányuló kísérlet alól kirántja a talajt. Ennek köszönhető az, hogy bár az egyetemes szolgáltatók tavaly ősszel elkezdték felszerelni a kiválasztott háztartásokban az okosmérő egységeket, az azokat szabályozó, illetve leolvasó informatikai háttér máig nem épült ki.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.