Begyógyítják a tájsebeket 24 helyszíne

Huszonnégy, felhagyott szilárd hulladéklerakó rekultivációját hajtják végre jövő év végéig Mosonmagyaróvár és Csorna térségében, európai uniós és magyar állami forrásból – közölte a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-vel pénteken.

A beruházás nyomán “begyógyulnak” a szeméttelepek okozta tájsebek, és jelentős mértékben csökken a környezetszennyezettség – mondta Árvay István.
Ismertetése szerint a munkálatokat teljes egészében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert összegből végzik el, a projekt önrészt nem követelt az érintettektől.
Minden helyszínen a környezetvédelmi hatóság által előírt módon teszik rendbe a már bezárt lerakókat. Kiemelt cél, hogy elhárítsák az esetleges veszélyt, amit a szeméttelepek a felszín alatti vizekre jelenthetnek.

A lerakók nem illegálisan működtek, az önkormányzatok használták ezeket önkormányzati vagy állami területeken, viszont a korábbiaknál szigorúbb jelenlegi üzemeltetési feltételeknek már nem feleltek meg. Árvay István kitért arra is, hogy a társulás korszerű hulladékgazdálkodási rendszert tervez a térségben. A 4,5-5 milliárd forintos beruházáshoz a társuláshoz tartozó 70 önkormányzatnak 30 százalékos önrészt kell előteremtenie. A nagyobb hányadra pályáznak, döntés a nyár közepére várható a pályázatról – mondta az elnök.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.