Beindulhat a PannErgy

Felpörögtek az események a PannErgynél az elmúlt egy évben, a vállalat több kedvező hírrel is megörvendeztette a befektetőket. Az árfolyam azonban egyelőre ezekre nem reagált érdemben, így véleményünk szerint mostanra egy kedvező hozam-kockázat profilú lehetőség is kibontakozhat a részvény piacán. Konzervatív feltételezéseken nyugvó kalkulációink szerint 400 forint a részvények reális értéke.

Több biztató hír is érkezett a PannErgy felől az elmúlt hónapokban:

Még tavaly év végén sikerült hőszállítási szerződést kötni a győri Audival;

Győrben az első geotermikus kút fúrása kiváló eredményeket hozott;

Az Audi mellett a Győr-Szol Zrt-vel is megállapodtak lakossági hőszolgáltatásról;

Szeptemberben átadták a miskolci projekt második fázisát az egyetemvárosi és belvárosi hőkörzetben;

Hitelmegállapodást kötött a győri projekt finanszírozására is a cég.

Új hőszállítási szerződést kötöttek Miskolcon egy ipari felhasználóval, a Takata Kft.-vel;

Hitelmegállapodást kötött a cég a Sberbankkal, amivel megvalósul a miskolci projekt pénzügyi lezárása.

Idén nagyobb fokozatba kapcsol a cég eredménytermelése is, számításaink szerint 615 millió forintos EBITDA válhat elérhetővé. 2018-ra pedig már 2,5 milliárd forint feletti EBITDA-val kalkulálunk a miskolci mellett a győri és kistokaji projektek beérésének köszönhetően. A vállalat eközben már a 2015-ös évet is pluszba lendülő nettó profittal zárhatja.

Konzervatív feltételezéseink alapján 400 forint a részvény reális értéke, ami nagyjából 20 százalékkal múlja felül a jelenlegi tőzsdei árfolyamot. Számításaink kizárólag a már meglévő, illetve beruházási szakaszban levő projekteket tartalmazzák (kiegészülve a kistokajival), azt feltételezve, hogy a vállalat az előzetes jelzéseinek megfelelő időzítéssel adja át a készülő kutakat.

A központi rezsicsökkentések viszont a PannErgyt is érzékenyen érintik, ráadásul újabb lépések a jövőre vonatkozóan is fontos kockázatnak tekinthetők. További 10 százalékos lakossági és 5 százalékos ipari távhőár csökkentést és a győri projekt csúszását feltételezve, vagyis pesszimistább forgatókönyv mellett 285 forintra csökkenhet a részvények reális értéke.

Az eddig komoly kockázatként számontartott finanszírozási kockázat nagyot enyhült a héten, ugyanis a győri projektre egy nagyjából 5,5 milliárd forintos hitelkeretre írtak alá megállapodást az Eximbankkal. Így a rövidtávon jelentős külső forrásigény nagy része biztosítottnak látszik. A finanszírozást tekintve még a Kistokaji üvegház felépítéséhez szükséges hitelösszeg marad kockázatként, de az utóbbi idők kedvező híreit látva nem lennénk meglepve, ha ezt is tudná biztosítani majd a cég..

Technikailag nem túl meggyőző a részvény grafikonja, igaz az árfolyamot alulról a 280 forintos, illetve a 300 forintos szinteknél is igen erős támaszok védik a lemorzsolódástól. Összességében azonban sávos mozgást láthatunk a PannErgy piacán a 300-350 forintos szintek között. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a technikai alapú következtetésekkel óvatosan kell bánni a részvény illikviditása miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.