Beindult az atomturizmus

Akad, aki a Nevada sivatagban bámulja meg a 98 méter mély robbanási krátert, akad, aki Arizonában ereszkedik le egy Titan II rakéta silójába: sok ilyen és ehhez hasonló hely akad a világon, amely bemutatja az atomkor történetét – és egyes esetekben tanulságait is.

A japán válság nyomán világszerte megnőtt az érdeklődés az atommal kapcsolatos múzeumok és üzemek, az első atombomba megépítésére létrehozott egykor szupertitkos Manhattan-program létesítményei, illetve az atomkatasztrófák által elpusztított színhelyek iránt. Allan Palmer a nevadai atomkísérleti központ történelmi múzeumának ügyvezető igazgatója: szerinte számos jele van annak, hogy igen nagy az érdeklődés általában az atomipar és konkrétan a japán helyzet iránt. A legtöbb amerikai atomrobbantásra ezen a nevadai terepen került sor. A múzeumba, amely alig pár percnyi útra található attól a helytől, ahol felvirradt az atomkorszak, az elmúlt hetekben a korábbinál 12 százalékkal többen vettek belépőjegyet. A Új-Mexikó állambeli országos atomtudományi és atomtörténeti múzeum látogatottsága 20 százalékkal nőtt az egyik hétvégén, amikor a japán földrengés és az azt követő szökőár nyomán a megsérült fukusimai erőműben folyó mentési munkálatokra irányult minden figyelem. “Az emberek több információt szeretnének kapni az atomreaktorokról és az atomsugárzásról” – vélekedik Jeannette Miller, az Albuquerque-ben található múzeum szóvivője.

 
    Duane Hughes nyugdíjas fizikus, a múzeum egyik kalauza azt tapasztalta, hogy az emberek ugyan nem idegesek, de nem értik a japán veszélyekről szóló ellentmondásos híreket. “Igyekszünk kiegyensúlyozott, tényszerű, valós választ adni kérdéseikre. De nem látunk olyanokat, akik azon jajgatnának, hogy te jó Isten, ránk szakad az ég!” – magyarázza.
    A japán atombaleset akkor következett be, amikor a világ az eddigi legsúlyosabbnak tekintett a csernobili katasztrófa 25-ik évfordulójára készül. A megemlékezésre az Egyesült Államokból ukrajnai utazásokat szerveznek az amerikai kormány támogatásával. Az egyik atomtúra résztvevői a Csernobil közelében lévő Pripjatyot is felkeresik, amely a baleset következtében szellemvárossá vált, lakóit kitelepítették és azóta sem térhettek vissza. A magáncégek által szervezett látogatások egy éve kezdődtek, áruk a helyszínen fejenként 250 dollár körül jár. A látogatók tanúi lehetnek annak, mi történik ott most, és láthatják a pusztulás nyomait. Nehézjárművek és más berendezések sorakoznak a terepen, feladatuk előkészíteni egy gigantikus hangárszerű védőépület felépítését az 1986-ban felrobbant atomreaktor körül és fölött. Pripjatyban ma üresen állnak és lassan tönkremennek a toronyházak, amelyekben egykor az atomerőmű dolgozói éltek.

 
    Japánban, amelyre az első két A-bombát ledobták, Hirosima és Nagaszaki is múzeumot létesített, felidézve az atombombázás történetét, a támadás perceit, az újjáépítés és a békemozgalmak történetét. Ezekre az emlékhelyekre is többen látogatnak el, de megnőtt a forgalom Joseph Gonyeu atomtudós Nucleartourist.com című webhelyén is. Eddig havonta átlag 94 ezer látogatója volt a világhálón: márciusban – mint Gonyeau beszámolt róla – 119 százalékkal többen keresték fel a portált, mint az előző hónapban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.