Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba

A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.

Bill Nye Science Guy című, népszerű amerikai tévéműsora sosem volt harcos ellenzője az élelmiszernövények genetikai módosításának, de igazából a pártfogója sem. Inkább óvatosságra intette a tudományos és az üzleti szféra szereplőit – írta a Business Insider. A sorozat arca, Nye fontos része az amerikai kultúrának és a médián keresztüli oktatásnak, mert a déli államokban még mindig erős az a keresztény-konzervatív mozgalom, mely szó szerint értelmezi a Bibliát, és úgy gondolja, a világot 6 nap alatt teremtette a Jóisten, ezért az evolúció Darwin vagy bárki által propagált elmélete kitaláció. Ezek a hangadó csoportok a klímaváltozást is hajlamosak elutasítani, mint fikciót. Nye sokat tett azért, hogy az emberek többet tudjanak meg a klímaváltozásról.

„Ha engem kérdeznek, nem kellene géneket átvinnünk egyik fajból a másikba, mert nem tudhatjuk, hogyan fog ez hatni más fajokra egy megbolygatott ökoszisztémában”– írta 2014-ban megjelent, Undeniable című könyvében, mely a genezis tudományos alapjait hirdeti. Nemrég egy konferencián arra is kitért, hogy világunk furcsa paradoxonja az alultáplált kövér ember jelensége. Aki nem kap elég létszükségletnek számító tápanyagot az élelméből, mert azok mű, iparilag elkészített ételek.

„Nem arról van szó, hogy több ételre lenne szükségünk – mondta, tulajdonképpen ellenezve a génmódosítás melletti tábor érvrendszerét (mely szerint a remélhetőleg szárazságtűrőbb, kórokozókkal szemben ellenállóbb, nagyobb terméshozamú GMO-fajták segítik a globális éhínség felszámolását) –, hanem jobban kellene menedzselnünk az élelmiszerrendszerünket. Szóval, amikor vállalatok kormányzati engedélyeket kérnek arra, hogy az ételforrásainkban géneket módosítsanak, megvakarom az arcom.”

Ez volt Nye eddigi vélekedése. Ám újabban más melódiát zeng. 2015 tavaszán ellátogatott az imperialista praktikáiról hírhedt Monsanto agrármultihoz, és sok időt töltött a cég tudósgárdájával. „Nagy izgalommal adom ezt a világ tudtára. Amikor szerelmes vagy, el akarod mondani a világnak” – fogalmazott.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.