Bencsik János: csökkenteni kell a települések energiaellátási függőségét

Arra kell törekedni, hogy a települések energiaellátása egyre kevésbé függjön a nagy szolgáltatóktól – jelentette ki a Boróka Általános Iskola napelemes áramtermelő rendszerének átadásán a parlament energetikai albizottságának elnöke csütörtökön Bócsán.

Bencsik János (Fidesz) a Bács-Kiskun megyei településen hangsúlyozta, az elkövetkező évtizedekben sokkal takarékosabban és hatékonyabban kell bánni erőforrásainkkal. A fosszilis energiahordozó-tartalékok kimerülésével párhuzamosan keresni kell az alternatív, megújuló energianyerési lehetőségeket – tette hozzá. Közölte, hogy a Brüsszelben már jóváhagyott 106 milliárd forint uniós forrás-átcsoportosításnak köszönhetően november végén születhet meg az a kormányzati döntés, mely után heteken belül ismét megnyílhatnak az energetikai korszerűsítéseket támogató pályázatok Magyarországon. Jelezte: az igénylők 90 százalék körüli támogatási arányban „bizakodhatnak”, a kabinet pedig önerő-alap létrehozásával tervezi még könnyebben hozzáférhetővé tenni a fejlesztési forrást. A bócsai iskolában megvalósult beruházás előnyeit méltatva Bencsik János kiemelte, az új technológia “szigetüzemű” működése önállóvá, ezáltal biztonságosabbá teszi az intézmény villamosenergia-ellátását.

A napelemes rendszer példáját látva a település közössége és az iskolába járó gyerekek is szembesülnek az áramtermelés e formájának működőképességével. Ez pedig jelentős mérföldkő a község megmaradásának és önfenntartóvá válásának útján – tette hozzá. Szőke-Tóth Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az épület tetején elhelyezett 250 négyzetméternyi felületű napelemes rendszer várhatóan teljes egészében fedezi majd az intézmény áramigényét. Kiépítése 32 millió forintba került, amelyből 27 millió forint volt a pályázati forrás. Ezt megelőzően még a nyáron kétszer ennyit költöttek a létesítmény energetikai korszerűsítésére, leszigeteltek 2000 négyzetméternyi falfelületet és 1500 négyzetméternyi födémet, 160 nyílászárót kicseréltek és felújították a tornaterem tetőszerkezetét.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.