Benedek pápa és a napenergia esete

XVI. Benedek pápa bajor otthonában nemrég fejeződtek be a munkálatok – a katolikus egyház vezetője ugyanis napelemmel szereltette fel németországi házát.

A 82 éves pápa minden bizonnyal az eddigi legzöldebb pápa. Regensburghoz közeli háza tetejére nemrégiben több mint 580 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemet telepítettek. A projekt egyetlen feltétele az volt, hogy nem egyházi alapból épülhet meg – tehát értelemszerűen adományoknak köszönhetően jött létre. Ha esik, ha fúj, a panelek várhatóan 5800 kilowattóra energiát termelnek évente, mely évi 11 hordó nyersolaj megtakarítását jelenti.

A projekt célja nem csak a környezeti előnyök kihasználása volt. Az, hogy az így megtermelt energia a német villamosenergia-hálózatba fut, évente 3500 dollár bevételt jelent. Egy német újság szerint a napenergiának köszönhetően befolyt összeg egy, a hátrányos helyzetű fiatalok képzését segítő egyesületet illet majd meg.

A pápa nemrég kijelentette: „A technológiailag fejlett társadalmakban lehetséges és felettébb szükséges az energiafogyasztás csökkentése, az iparban és a háztartásokban is.  Hozzá kell tenni, hogy ma már jelentősen javítható az energiahatékonyság és egyidejűleg ösztönözhető az alternatív energia-kutatás.”

Arról nem szól a fáma, hogy a pápa vajon mennyire tudja majd kiélvezni napelemes rezidenciáját, ugyanis utolsó látogatása 2006-ban volt.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemet dobtak piacra

A DualSun új, összecsukható plug-and-play napelemes rendszereket fejlesztett ki.