Benyújtották a környezetvédelmi engedélykérelmet a nyíregyházi akkumulátorgyárhoz

A kínai Sunwoda Hungary benyújtotta a nyíregyházi akkumulátorgyárának építéséhez szükséges első környezetvédelmi engedélykérelmét – tájékoztatta a projekt kommunikációjáért felelős társaság csütörtökön az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója a város déli ipari parkjában kezdte meg beruházását. A jelenleg is zajló régészeti feltárások és a kapcsolódó egyéb előkészítő munkálatok után – a kérelem pozitív elbírálása esetén – várhatóan tavasszal kezdődhetnek meg az egyes ütem épületeihez szükséges mélyépítési munkálatok, a tereprendezési és cölöpözési munkák. A beruházó a talaj felső termőrétegének lefejtése, a terület kiegyenlítése mellett a talajrétegek stabilizálásához és az első ütem épületeinek előkészítéséhez kérte az illetékes hatóságok hozzájárulását – olvasható a közleményben. A beruházás következő fázisa a gyártóegység környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és az egységes környezethasználati engedélyének megszerzése lesz.

A közleményben kitértek arra, a Sunwoda Hungary vállalja a jogszabályi előírásoknál szigorúbb környezetvédelmi határétékek betartását, a levegőminőségre vonatkozóan pedig szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában egyezett meg a nyíregyházi önkormányzattal. A társaság emellett önként csatlakozik az önkormányzat által kiépítendő monitoring rendszerhez, így a talaj-, csapadék- és szennyvíz, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek. Megjegyezték, a helyhatóság ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti az ipari parkot, ahol a 2026 második negyedévben elkészülő új szennyvíztisztító telep segítségével a kínai vállalat az üzem vízfelhasználását 90 százalékban tisztított szennyvízből fedezi majd, míg a kommunális vízfelhasználását a későbbiekben is az ivóvízhálózatról szolgálnák ki. A Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. 2023 júliusában jelentette be, hogy eddigi legmodernebb gyárát, egyben első európai üzemét Nyíregyházán építi fel. A projekt első ütemében épülő üzemrészekben a tervek szerint két éven belül indulhat a lítium-ion energiaforrások termelése.

A tavaly júliusi bejelentés szerint a Sunwoda Hungary első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a beruházási program értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, ezzel több ezer munkahelyet teremt majd a nyírségi megyeszékhelyen. A Sunwoda vállalatcsoportot 1997-ben alapították, központja Sencsenben található. Az elektromos járművekhez 2008-ban kezdett el akkumulátorokat gyártani. Termékportfóliója kiterjedt, számos energiatárolási technológiát és ahhoz kapcsolódó hardvert kínál az iparág ismert háztartási márkái számára. Gyárai Kínában és Indiában találhatók.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.