Benzinkutakat foglalt el Pesten a Greenpeace

A Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái elfoglaltak két benzinkutat Budapesten. Így tiltakoznak az ellen, hogy a Shell olajfúrásokat tervez az Északi-sarkvidéken, aminek a szervezet szerint súlyos környezeti következményei lennének.

A Greenpeace környezetvédő szervezet csütörtök délelőtt közölte, hogy az aktivistái reggel elfoglaltak két Shell benzinkutat a Könyves Kálmán körúton, írja az origo.hu. “Az aktivisták így tiltakoztak az ellen, hogy a világ legnagyobb olajvállalata az Északi-sarkvidéken megkezdje az olajfúrást. Hasonló akciók zajlottak Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Argentínában, Mexikóban és a világ számos egyéb pontján is ezen a héten” – olvasható a közleményben. A Facebookon közzétett fotókon annyi látszik, hogy aktivisták egy transzparenst helyeztek el az egyik benzinkút tetején, amely felszólítja az olajtársaságot, hogy tűnjön el az Északi-sarkról. Az [origo] megkereste a Shell magyarországi PR-ügynökségét, de ott azt közölték, hogy később adnak tájékoztatást az ügyben.

Az index.hu videója a helyszínről itt.

 

sarkvidek.hu

A Greenpeace közleménye szerint a Shell a következő hetekben kutatófúrásokat tervez végrehajtani két helyszínen, a Beaufort- és a Csukcs-tengereken, az Északi-sarkvidék alaszkai térségében. A szervezet attól tart, hogy ha a fúrások sikeresek lesznek, “az beindíthatja az északi-sarkvidéki “olajlázat””, és ennek súlyos környezeti következményei lennének.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.